Унікальний документальний проєкт Алана Бідоєва “Довга Доба” про українців на початку війни не допустили до Національної Кінопремії. Режисер відповів (ВІДЕО)


20:0626.03.2024

Українська кіноакадемія не допустила документальний проєкт “Довга Доба” режисера Алана Бадоєва до участі у Національній Кінопремії «Золота дзиґа».

Алан Бадоєв прокоментував це рішення так:

-Сьогодні я хочу поділитися з вами своїми думками та поставити запитання щодо актуальності дій та регламенту деяких заходів у кіножитті нашої країни.
Йдеться про кінопремію «Золота дзиґа» @golden_dzyga, яка вчора оголосила номінантів у різних номінаціях.
Серед них відсутня стрічка «Довга Доба», яку ми створили разом із каналом «1+1 Україна», де були залучені документальні матеріали, що власноруч зафільмували 12 000 українців, і це стало своєрідною капсулою часу перших днів війни.

У пояснювальному листі нам дуже чемно пояснили, що оскільки ми не мали комерційного прокату і не брали участі в міжнародних фестивалях, наглядова рада не взяла наш фільм до уваги.

То я хочу запитати як раду фестивалю «Золота дзиґа», так і просто наших культурних діячів: чи один і той самий рік у нас всіх за вікном? Бо мені здається, що я живу третій рік в країні, де йде повномасштабна війна, де люди максимально заохочують спільноту до благодійності, до визначення важливості соціальної місії, спрямовуючи всі процеси на допомогу нашим захисникам…

За ці роки змінюються усі галузі, щоб бути актуальними та корисними сучасній Україні.

Своє запитання я адресую оргкомітету «Золотої дзиґи», тим, хто разом зі своєю країною має бути готовим до змін і руху вперед. Чи не вважаєте ви, що надійшов саме той момент доцільності менш формального підходу у відборі кінострічок та їхній відповідності духу часу, в якому ми живемо? І який набагато гнучкіший, аніж здається на перший погляд.

Декілька фактів про шлях стрічки.

Документальна стрічка «Довга Доба» вийшла з благодійними показами в український прокат у 20 містах та 31 кінотеатрі, зібравши аншлаги по всій країні. Загалом прокат тривав три тижні, стрічку переглянули більш ніж 10 000 людей, завдяки яким ми зібрали 2 000 000 грн на допомогу тяжкопораненим військовим.
Після цього стрічку було показано в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, з чого й розпочався міжнародний шлях нашого документального кіно.

Також «Довга Доба» стала переможцем фестивалю @cinema.for.victory і просто зараз перебуває у прокаті європейських країн, готуючись до показів у США.

Цей допис — не бажання хайпу та не боротьба за місце в якомусь списку”!

З документальним проєктом Довга Доба можна ознайомитись тут. Натисніть Посмотреть на YouTube



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube