В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО)


10:1426.03.2024

Петер Мадяр вже був впливовою фігурою в правлячій партії “Фідес”. Що спонукало його перетворитися на критика Орбана?

Це політична сага, за якою угорці стежать, як за мильною оперою, пише The Guardian.

Про колишнього урядовця заговорили в усій країні після того, як він публічно порвав з потужним угорським керівництвом і оголосив, що створить нову політичну партію.

Ще кілька тижнів тому Петро Мадяр був практично невідомим. Тепер він домінує в розмовах і заголовках газет – і змушує уряд багаторічного прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відчувати себе вкрай незручно.

Юрист за фахом, Мадяр колись належав до елітного кола правлячої партії Орбана “Фідес”. Був угорським дипломатом. Обіймав керівні посади в державних установах. Він був одружений з Юдіт Варга, колишнім міністром юстиції, яка мала очолити партійний список “Фідес” на червневих виборах до Європарламенту. Подружжя, яке має трьох дітей, часто зображували як ідеальну, зразкову консервативну сім’ю.

Але одного лютневого дня, менш ніж через рік після оголошення про розлучення з Варгою, Мадяр несподівано увірвався на національну політичну сцену, шокувавши країну відкритою критикою уряду і закликом до змін.

В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО) 1
В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО) 7

“Це була довга внутрішня боротьба, але рішення було швидким і раптовим, – сказав Мадяр в інтерв’ю “Гардіан” у текстовому повідомленні. “Я не планував йти в політику, я просто відчув, що зобов’язаний публічно говорити правду про уряд і олігархів”.

Його раптова трансформація стала вибухом бомби, захопивши уяву багатьох угорців, які втратили надію на те, що щось справді зміниться в країні, де довгий час панував Орбан. Понад десять років угорський лідер централізував владу в країні, дедалі більше поширюючи свій вплив на судову систему, засоби масової інформації, університети та культурні інституції – і все це при одночасному культивуванні тісніших зв’язків з Москвою, Пекіном та ультраправими рухами в усьому світі.

“Я отримав десятки тисяч повідомлень, заохочень і прохань увійти в політику і організувати третю політичну силу, яка повинна бути незалежною від уряду і опозиції”, – написав Мадяр.

У країні з населенням менше 10 мільйонів чоловік перше інтерв’ю Мадяра зібрало понад 2,4 мільйона переглядів на YouTube. А його перший мітинг 15 березня вивів тисячі людей на вулиці Будапешта, натовп вигукував: “Ми не боїмося! “Ми не боїмося”.

Цей крок був зроблений на тлі і без того неспокійної політичної ситуації: президент Угорщини Каталін Новак подала у відставку в лютому після того, як стало відомо, що вона помилувала чоловіка, засудженого за допомогу в приховуванні справи про сексуальне насильство в дитячому будинку. Варга, яка підписала помилування на посаді міністра юстиції, також залишила політику.

“Звичайно, [поки] моя колишня дружина була членом цього уряду, для мене було неможливо виступати публічно, – написав Мадяр. “Останньою крапкою для мене стало вирішення скандалу з помилуванням президента. У той момент усім стало зрозуміло, що меседжі правлячої партії були абсолютно лицемірними”.

Всього за кілька тижнів Мадяр перетворився з інсайдера уряду на одну з найбільш обговорюваних осіб в Угорщині, публікуючи різкі пости у Facebook, спрямовані проти високопосадовців в уряді, зокрема проти одного впливового міністра: Антала Рогана, який керує комунікаційною машиною Орбана і наглядає за розвідувальними службами.

Мадяр позиціонує себе як центрист, зосереджуючись на внутрішніх питаннях – боротьбі з корупцією, покращенні охорони здоров’я, модернізації системи освіти та прагненні об’єднати дуже поляризоване угорське суспільство.

В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО) 3
В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО) 8

Минулого тижня він провів кілька годин з угорськими прокурорами, поділившись тим, що він назвав доказами корупції на найвищих щаблях влади. Він пообіцяв незабаром оприлюднити ці докази.

“З кожним днем у нас все більше і більше прихильників, більшість молодого покоління вже з нами”, – написав Мадяр у своєму повідомленні.

Аналітики та опозиційні діячі кажуть, що Мадяр, який значною мірою покладається на соціальні мережі, щоб донести своє послання, дійсно приваблює певну частину населення, але вони також піднімають питання про те, чи зможе він успішно кинути виклик потужній правлячій еліті.

“Опозиційні партії перебувають у дуже поганому стані, і виборці не підтримують їх”, – сказав Роберт Ласло, експерт з питань виборів з будапештського Інституту політичного капіталу. В угорській культурі існує елемент очікування “месії” та пошуку сильного лідера, за яким можна піти, сказав він, додавши, однак, що він “скептично” оцінює шанси Мадяра стати таким лідером.

Мадяр вже давно є фігурою з широкими зв’язками в правому середовищі Угорщини. Хоча до лютого його ім’я не було загальновідомим, він походить з родини, яка брала активну участь у громадському житті: його мати – високопосадовець в угорській судовій системі, його дід був відомим суддею, брат – журналіст, а один з його родичів обіймав посаду президента Угорщини на початку 2000-х років.

Протягом багатьох років він був особистим другом Гергеля Гуляша – міністра і нинішнього керівника апарату Орбана – який, як повідомляється, познайомив його з Варгою. Пара одружилася і провела майже десять років у Брюсселі, де Варга працювала радником у Європейському парламенті, а Мадяр – дипломатом у постійному представництві Угорщини в ЄС.

Одна людина, яка знала його в Брюсселі і говорила на умовах анонімності, сказала, що Мадяр “завжди був сильним характером, сильним сперечальником. У нього були сильні думки, можна було сказати, що він був інтелектуалом, добре освіченим”.

Орбан зображує “Брюссель” як ворога, неодноразово проводячи передвиборчу кампанію на основі наративу про те, що іноземні сили намагаються підірвати суверенітет Угорщини. Він неодноразово вступав у конфлікти з лідерами ЄС і зазнавав значної критики з боку західних столиць за відступ від демократії та його відносини з Кремлем.

Мадяр навпаки, заявляв, що виступає за зовнішню політику, яка захищає суверенітет Угорщини, зберігаючи при цьому конструктивні відносини з ЄС і НАТО.

Криза в угорській політиці оголює вразливі місця Орбана. Чи вплине вона на виборців, які ще не визначилися?

В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО) 5
В Угорщині у Орбана зявився конкурент. Каже, що час настав, і збирає тисячні мітинги (ФОТО) 9

“Я думаю, що він проєвропейський. Думаю, він представляв класичного правоцентриста, але точно не сьогоднішній “Фідес”… Я не знаю, як він це терпів”, – сказала людина, яка знала його в Брюсселі.

Урядові кола Угорщини зневажливо поставилися до підйому Мадяра. “Я думаю, що уряд не приділяє йому надто багато уваги”, – сказав один високопоставлений угорський чиновник.

Давній інсайдер Фідесу охарактеризував його перебування в центрі уваги як “триденну подію”.

Відповідаючи на запитання про применшення правлячими колами його політичного потенціалу, Мадяр сказав, що уряд використовував “пропаганду, щоб дискредитувати і принизити мене… Для всіх очевидно, що вони абсолютно шоковані, побачивши результати опитувань”.

Нещодавнє опитування показало, що 13% угорців, які чули про Мадяра, заявили, що точно або дуже ймовірно проголосують за нього.

З ростом популярності Мадяра в деяких ЗМІ з’явилися звинувачення в тому, що він жорстоко поводився з Варгою, коли вони були одружені. З лютого Варга здебільшого уникала уваги громадськості, але 17 березня опублікувала відео про домашнє насильство, написавши про це у Фейсбуці: “Вихід є завжди”. Вона не згадала про свого колишнього чоловіка.

Мадяр, який продовжує ділити з Варгою опіку над їхніми дітьми, категорично заперечує ці повідомлення.

На запитання про звинувачення він відповів Guardian: “Я ніколи не ображав свою колишню дружину, матір моїх трьох дітей. Наш шлюб був… неспокійним з обох сторін. Тепер у нас є шанс прожити щасливе життя окремо з нашими фантастичними трьома синами.

“Вся ця історія є частиною пропагандистської кампанії, але вона абсолютно контрпродуктивна, люди не дурні, у нас більше прихильників, ніж раніше”, – сказав він.

Варга не відповіла на запитання для цієї статті.

У відповідь на запит про коментар, надісланий Рогану, урядовий інформаційний центр повідомив: “Петро Мадяр хоче помститися уряду за те, що від нього пішла дружина і він втратив роботу в уряді”.

“Його претензії безпідставні. Все, що він говорить, – порожні балачки”, – заявили в урядовій канцелярії.

Незважаючи на пильну увагу, Мадяр каже, що він налаштований оптимістично.

“Час настав, – сказав він. “Немає такої сили і пропаганди, яка б змогла зупинити весну і зміни”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube