Хто отримає по 429 тис.грн. Стали відомі лауреати Шевченківської премії


16:1609.03.2024

Президент України Володимир Зеленський затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року.

Про це йдеться в указі глави держави.

Так, у сфері музичного мистецтва лауреатками стали співачка Джамала (за альбом «Qirim) та композиторка Кармелла Цепколенко — за кантати «Читаючи історію» за поезією Оксани Забужко, «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу та Симфонію № 5.

Джамала вже поділилися враженнями від події.

«Лауреатка Шевченківської премії! Пишу ці слова і не вірю! Це справді та сама нагорода яку отримував Євген Станкович, Мирослав Скорик, Ліна Костенко, Борис Лятошинський, Василь Стус та багато інших великих постатей, які назавжди будуть єдиними та неповторними! Ні, це не сон! Знаєте, альбом QIRIM зазнав чимало страждань. Коли почалась повномасштабна війна усі записи залишились у студії під обстрілами. Згодом я почала втрачати зв’язки з тими, хто допомагав мені збирати ці пісні нота за нотою, слово за словом. З саунд-продюсером Сергієм Круценко, моїм другом — я втратила зв’язок назавжди. Не видати цю платівку — для мене було рівносильним втраті самої себе. Досліджуючи життя й звичаї півострова, тугу, героїзм фольклорних героїв я ніби збирала саму себе, як пазл. QIRIM — це і я, і мій батьківський дім; це і наша спадщина, і розуміння траєкторії руху в майбутнє. Тому що кожна пісня звучить як заповіт. QIRIM — це краса й велич минулого, яка оживає сьогодні», — прокоментувала Джамала.

За заслуги в літературі лавуеатами стали Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка» та Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]».

У сфері журналістики за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя, зокрема репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі», премію отримали Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко.

За виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка премію отримали режисер-постановник Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук та хормейстерка Сусанна Карпенко.

Також премію отримав художник Андрій Єрмоленко — за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».

Розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка на 2024 рік — 429 тисяч гривень.

Нагадаємо, минулого року Шевченківську премію супроводжували скандали, пов’язані з несвоєчасним оголошенням її результатів, а також бажанням створити додаткову номінацію. Результати Премії традиційно мали оголосити 9 березня на день народження Тараса Шевченка, однак лауреатів назвали 11 березня після хвилі критичних дописів у соціальних мережах.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube