На Заході досі не оговтаються від путінської заяви про “Бельгія з’явилась завдяки Росії”


19:2807.03.2024

Бельгія як незалежна держава з’явилася значною мірою завдяки Росії, заявив президент РФ Володимир Путін на зустрічі з учасниками Всесвітнього фестивалю молоді.

“Бельгія, ви напевно знаєте про це, значною мірою з’явилася на мапі світу як незалежна держава зокрема завдяки Росії, позиції Росії”, – сказав Путін.

На таку заяву відреагували західні ЗМІ.

“Російський псевдоісторик Володимир Путін виклав свій черговий урок перекрученої історії: Бельгія завдячує своїм існуванням Росії.

За словами російського президента, Бельгія вперше “з’явилася на карті світу як незалежна держава багато в чому завдяки Росії та її позиції”, хоча він не уточнив, як саме, пише видання Politico.

Не дивно, що, враховуючи послужний список Путіна, правда майже з точністю до навпаки.

Коли в 1830 році Бельгія підняла революцію проти Королівства Нідерландів, прагнучи незалежності, Росія була повністю на боці голландців і планувала відправити війська, щоб придушити бельгійських повстанців, побоюючись будь-яких дій проти великих європейських монархій.

Зрештою, царю довелося змінити свої плани щодо цих військ – багато з яких були польськими – через Листопадове повстання в Польщі. Після його поразки польські офіцери-втікачі попрямували до Бельгії, де вони посилили новостворені збройні сили країни.

Хоча Росія врешті-решт визнала бельгійську державність на Лондонській конференції 1830 року, було б більш логічно віддати належне антиросійським польським революціонерам 1830 року, ніж росіянам, за існування країни. Великобританія і Франція вважалися провідними державами на конференції.

Путін зробив цю неправдиву заяву в середу, відповідаючи на запитання бельгійця на Всесвітньому фестивалі молоді, на якому зібралася молодь з Росії та всього світу, що проходив під Сочі.

Ці в’ялі коментарі можуть бути не випадковістю, і є вагомі причини, чому Путін так гарячкує щодо Бельгії. Захід занурений у палкі дебати про те, чи варто використовувати російські активи для фінансування війни в Україні, а переважна більшість цих активів зберігається в Бельгії, в депозитарії Euroclear.

Путіна часто звинувачують у тому, що він переглядає і використовує історію для виправдання своїх імперіалістичних амбіцій.

Він неодноразово заявляв, що Україна історично належить Росії, присвятивши майже всі перші 30 хвилин свого двогодинного інтерв’ю колишньому ведучому Fox News Такеру Карлсону в лютому безладній тираді на цю тему, і наказав переписати підручники для середньої школи, щоб відобразити його реваншистську ідеологію.

Перший вартий уваги контакт між Росією і тим, що одного дня стане Бельгією, відбувся, коли Петро І – російський правитель, чия бронзова статуя стоїть у кабінеті Путіна, – відвідав південні Нідерланди в 1717 році, пише видання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube