В Україні вже збивають дрони-камікадзе з допомогою системи з лазерним наведенням (ВІДЕО)


21:4312.02.2024

Після відбиття чергової атаки рашистських дронів-камікадзе 11 лютого 2024 року прес-служба ВМС України опублікувала відео бойової роботи своїх підрозділів протиповітряної оборони, на яких ми можемо побачити дещо незвичне.

А саме – що спочатку наші зенітники беруть ворожий “Шахед” на приціл, використовуючи невідому оптико-електронну станцію; після цього у російський дрон-камікадзе влучає реактивний снаряд, після чого “Шахед” зривається в піке і падає.

На основі цих кадрів OSINT-аналітик OSINTtechnical зробив припущення, що вище були наведені можливо перші в публічному доступі кадри бойової роботи ракетних установок Vampire під керовані реактивні снаряди APKWS, поставка усіх 14 передбачених мала відбутись наприкінці 2023 року, пише Defense Express.

Таке припущення виглядає логічним, якщо проаналізувати відомі у відкритому доступі характеристики систем Vampire. Для початку деталізуємо, що Vampire складається із оптико-локаційної станції, оснащеної тепловізором та оптичним каналом WESCAM MX-10 RSTA, та пусковим блоком під керовані снаряди APKWS. При цьому оптико-локаційна станція також виконує і функцію підсвітки цілі лазером, бо APKWS мають лазерне наведення.

По керованим снарядам APKWS поки не є відомим показник дальності стрільби в режимі “земля-повітря”, відомо лише про дальність стрільби в режимі “земля – земля” – 4-5 кілометрів, та у режимі “повітря-земля” – до 11 кілометрів. Водночас, відомою є гранична вартість одного реактивного снаряда APKWS – до 40,6 тисяч доларів за одиницю, і це важливо в плані співвідношення “затрати/ефект”.

Що ж стосується кінетичних характеристик APKWS як зенітного засобу, то тут треба врахувати такий нюанс. Відомо, що у листопаді 2022 року під час чергового етапу випробувань ці керовані снаряди показали себе напрочуд ефективними при знищенні БПЛА “2-го класу”, тобто дронів з польотною масою до 25 кілограмів та швидкістю польоту до 200 км/год. З чого можемо припускати, що першопочатково система Vampire під APKWS проектувалась саме для знищення такого класу безпілотників.

На такому фоні влучання та збиття рашистського “Шахеда” з політною масою аж 240 кілограмів уже є суттєвим досягненням. І це заодно підтверджує, що Vampire під APKWS є високотехнологічним та водночас відносно дешевим засобом протидії ворожим БПЛА-камікадзе.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube