Велика війна на Близькому сході? Байден за хвилину від рішення про помсту за базу США


07:0430.01.2024

Найближчим часом Байден санкціонує військові дії США на Близькому Сході, що ймовірно, стане одним із найважливіших рішень за час його президентства, – пише Sky News.

Вже сьогодні ввечері президент Джо Байден санкціонує військові дії США на Близькому Сході. Це, ймовірно, буде одне з найбільш значущих рішень за час його президентства.

На кону – надійність американських сил стримування і стабільність регіону, що хитається.

Відтоді, як у жовтні минулого року ХАМАС атакував Ізраїль, ця завжди нестабільна частина світу опинилася на межі набагато більшого конфлікту.

Американський президент сподівається, що його вибір у найближчі години стримає будь-яку таку ескалацію. Але може статися навпаки.

Протягом багатьох тижнів підтримувані Іраном ополченці здійснювали атаки на американські об’єкти, не завдаючи при цьому жодних втрат. Ситуація змінилася, коли безпілотник проник через оборону на базі в пустелі в Йорданії і досяг намету, повного сплячих американських солдатів. Троє загинули і понад 40 отримали поранення в результаті атаки, в якій звинувачують угруповання бойовиків, що має тісні зв’язки з Іраном.

У наступні години президент Байден отримає від своїх військових радників низку варіантів дій – від символічних до суворих каральних. Він може атакувати відповідальну за це групу, але багато хто вдома вважатиме це слабким і таким, що не зачіпає суті проблеми: покровителів групи в Ірані.

Також у списку варіантів Пентагону є дії проти Корпусу вартових ісламської революції в регіоні за межами Ірану або атака на іранські об’єкти в межах його кордонів.

Байден зважуватиме не лише геополітичні чинники, але й внутрішньополітичні міркування. Його суперники-республіканці готуються до атак на сам Іран. Він не може дозволити собі виглядати слабким у рік виборів.

Але ще одна дорога зовнішня війна також може зашкодити його шансам на переобрання. Будь він проклятий, якщо це станеться, і будь він проклятий, якщо ні.

Відтоді, як напруженість була розпалена звірствами ХАМАСу 7 жовтня і відповіддю Ізраїлю, існує страх розширення конфлікту на Близькому Сході. Президент намагатиметься відкалібрувати свою відповідь таким чином, щоб вона карала і стримувала, але не призводила до ескалації.

Але війна – це не точна наука.

Якщо військові дії США будуть непропорційно руйнівними, це вимагатиме сильнішої відповіді з боку Ірану. Почнеться цикл ескалації.

Протистояння посилюється в повітрі, на суші і на морі. Авіаудари США і Великої Британії послідували за атаками інших іранських маріонеток, хуситів, у Червоному морі. Посилилися атаки на американські наземні об’єкти в Сирії, Іраку та Йорданії.

Досі вважається, що ніхто не хоче набагато більшої війни, але події в певний момент можуть незабаром набути незворотного характеру, перекинувши регіон в одну з них.

Ця небезпека не відступає, момент неповернення, здається, наближається з кожним днем, пише видання.

Як повідомляло ІншеТВ, Трое військових США загинули, більше 30 поранені внаслідок атаки безпілотника на військову базу на Близькому Сході



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube