План перемоги в Україні від республіканців – що він передбачає, кого і чим зобов’язує


18:2711.01.2024

Як повідомляло ІншеТВ, члени Республіканської партії в Палаті представників Конгресу США оприлюднили “План перемоги в Україні” зі своїм варіантом військової допомоги Києву та критикою адміністрації президента Джо Байдена. Документ опубліковано на сайті комітету з міжнародних справ.

ІншеТВ переклало цей величезний текст – 24 сторінки (добре, що не А4 формату), пропонуємо вам з ним ознайомитись, але не сподівайтеся побачити в ньому кокретні обсяги допомоги чи номенклатуру зброї. Ні, на нашу думку, це радше передвиборчий документ, в якому помісячно перераховані всі вагання Байдена щодо допомоги Україні. Однак документ насичений важливими даними. Зокрема, у ньому проаналізована допомога Україні від Європи і США, і США, скажімо так, є куди рости. Не випадково республіканці підкреслюють, що саме цього – більше витрачати на безпеку – і хотів від Європи Дональд Трамп за часів свого президентства. Тож, не варто розчаровуватися завчасно, тим більше, що закінчується документ вимогою до Байдена представити Конгресу план перемоги, який включає максимальний санкційний тиск, передачу заморожених російських суверенних активів Україні та надання Україні зброї, необхідної їй для перемоги, якнайшвидше.

Задобрювання диктаторів не спрацює – республіканці повинні дати відсіч провальній політиці цієї адміністрації щодо Росії, Китаю, Ірану, Північної Кореї, Куби та Венесуели. Агресивна війна Росії – найбільше сухопутне вторгнення в Європу з часів Другої світової війни – моторошно нагадує Польщу 1939 року. У той же час ми спостерігаємо посилення військових дій в Індо-Тихоокеанському регіоні з боку Голови Сі. А зараз ми стикаємося з повномасштабною війною на Близькому Сході, яка загрожує дестабілізувати весь регіон.

Байден неправильно керує найгіршою війною в Європі з часів Другої світової війни. Його слабкість не змогла стримати повномасштабне вторгнення Росії в Україну, продовжує затягувати війну і ризикує спровокувати подальшу агресію з боку супротивників Америки.

Байден не наклав жодної суттєвої санкції на Росію, коли вона накопичувала війська навколо України напередодні вторгнення, і не надав значної військової допомоги протягом цих критичних місяців. Фактично, він відкотився назад і не зміг забезпечити дотримання санкцій епохи Трампа щодо ключових проектів Кремля, таких як “Північний потік-2”. Ця слабкість призвела до втрати останньої можливості стримати Росію і запобігти цій дороговартісній війні.

Не випадково Росія вторглася в Україну всього через шість місяців після ганебної капітуляції Байдена перед талібами і принизливого виведення військ з Афганістану. Путін відчув американську слабкість і вважав, що зможе захопити Україну без значної реакції Заходу. Катастрофічне виведення військ і порушення термінів підірвали довіру до Америки в усьому світі і призвели до того, що попередження США про неминуче російське вторгнення в Україну залишилися поза увагою.

Всі наші супротивники спостерігають за цим. Якщо Байден не може зупинити Талібан, Іран і його маріонеток або Путіна, як він зможе стримати Сі Цзіньпіна?

Запропонований план перемоги в Україні

Мантра Байдена про підтримку України “стільки, скільки буде потрібно” є програшною стратегією. Натомість республіканці в Палаті представників вважають, що президент Байден повинен представити надійний план перемоги і якнайшвидше надати Україні зброю, необхідну для перемоги.

З першого дня війни виснажливі вагання Байдена щодо надання Україні
критично важливого озброєння Україні відкладає українську перемогу. Україна потребує ПТРК великої дальності, літаків F-16, а також достатньої кількості касетних боєприпасів, артилерії, засобів протиповітряної оборони та бронетехніки, щоб змінити ситуацію на полі бою.
на полі бою. Ця затримка коштує життя українців та американських платників податків.

Шлях до перемоги України вимагатиме (1) надання критично важливого озброєння Україні у найкоротші терміни, (2) посилення санкцій проти путінського режиму та (3) передачу Україні
режиму Путіна, і (3) передати заморожені російські суверенні активи Україні. Це потребуватиме тиску з боку республіканців у Конгресі, який був ключем до розблокування кожної нової необхідної системи озброєнь для України з початку війни. Двопартійний і двопалатний законопроект, Закон про РЕПО, також вимагатиме від адміністрації Байдена
вимагатиме від адміністрації Байдена на чолі з коаліцією союзників перерахувати до
300 мільярдів доларів заморожених російських суверенних активів на допомогу Україні.

Ця стратегія забезпечить Україні можливість досягти необхідних успіхів на полі бою, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів. Якщо Україна не буде
не буде вести переговори з позиції сили, то не може бути і тривалого миру.

Нечестивий альянс

За кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення в Україну Путін зустрівся з головою КНР Сі і оголосив про “партнерство без обмежень” між Росією і Китаєм.
Відтоді Китай забезпечує значне дипломатичне прикриття жорстокої агресивної війни Росії, в тому числі шляхом тиражування неправдивих російських наративів, що виправдовують війну. Наші союзники і партнери в Індо-Тихоокеанському регіоні
дуже добре розуміють зв’язок між російською агресією і агресією КПК. Японія
Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда попередив: “Сьогоднішня Україна завтра може стати Східною Азією”. Представник Тайваню в США вважає, що “виживання України – це виживання Тайваню… Наше майбутнє тісно пов’язане”. Припинення підтримки України з боку США стане сигналом для Сі, що рішучість США може бути зломлена, і матиме катастрофічні наслідки для зусиль, спрямованих на стримування вторгнення КПК на Тайвань.

Байден опосередковано фінансує обидві сторони цієї війни через свою згубну іранську політику. Багатомільярдні виплати викупу аятолі і послаблення санкцій на набагато більшу суму, наприклад, дозволили Ірану побудувати і передати Росії сотні безпілотників. Ці поставки озброєнь будуть ставати все більш досконалими в міру того, як продовжуватимуться послаблення санкцій.
Китай також надав Росії доступ до супутникової навігації, щоб допомогти російським військовим ударам в Україні, і це послужило лазівкою, через яку Росія придбала технології подвійного призначення, такі як чіпи, для живлення своєї військової машини.

Росія відмовилася засудити терористичний напад ХАМАСу на Ізраїль і виступила співавтором резолюції ООН із закликом до передчасного припинення вогню. Цього року високопоставлені делегації ХАМАС тричі відвідували Москву, в тому числі безпосередньо перед і після теракту в Ізраїлі 7 жовтня.

Північна Корея постачає артилерійські снаряди до Росії для використання в Україні. У свою чергу, зростає занепокоєння, що Владімір Путін поділиться передовим озброєнням і супутниковими технологіями, які підтримають військову ядерну програму Північної Кореї.
Нещодавні повідомлення також вказують на те, що російська компанія “Вагнер Груп” планує надати бойовикам “Хезболли” в Лівані систему протиповітряної оборони SA-22. Очевидно, що Кремль намагається отримати вигоду з того, що світ зосередився на Ізраїлі.

Пріоритетність нагляду

Республіканці в Палаті представників продовжуватимуть надавати пріоритет прозорості та підзвітності. На сьогоднішній день генеральні інспектори Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку не виявили жодних значних випадків нецільового використання, розкрадання чи зловживань американської допомоги Україні. З метою моніторингу, аудиту та оцінки діяльності, пов’язаної з реагуванням на ситуацію в Україні, Генеральними інспекторами понад 20 різних відомств, а також Управлінням державної підзвітності (GAO) проводиться 96 поточних або запланованих аудитів та звітів. Тридцять дев’ять з них були завершені.

Велика ціна для Європи

Війна підштовхнула багатьох членів НАТО до того, щоб нарешті збільшити свої оборонні видатки і серйозніше ставитись до власної безпеки, що дало змогу США перекинути більше ресурсів в Індо-Тихоокеанський регіон.
І в той час як наші союзники передають Україні російську і радянську зброю і збільшують свої оборонні витрати, вони купують американську зброю.
оборонні витрати, вони купують американські системи на заміну, надаючи можливість американській оборонній промисловості та американським робітникам.

У відсотках від ВВП США посідають лише 30-те місце в загальному обсязі допомоги Україні, тоді як Польща, країни Балтії, Велика Британія, Норвегія та інші надають більшу допомогу за цим показником. За обсягом допомоги у сфері безпеки по відношенню до ВВП США посідають 14-те місце. Європа також надала Україні більше допомоги, не пов’язаної з безпекою, ніж Сполучені Штати. Республіканці в Палаті представників мають підштовхнути наших союзників до продовження цієї позитивної тенденції.

Відновлення американської могутності

Про те, наскільки сильно постраждала оборонно-промислова база США за десятиліття, що минули з часів холодної війни, було добре відомо ще до війни. Однак сигнал попиту, викликаний американською допомогою Україні, стимулював промисловість до усунення вузьких місць і збільшення виробництва, що покращило позиціювання США для надійного стримування вторгнення на Тайвань і підтримки інших союзників.
ЄС є найбільшим торговельним та інвестиційним партнером Америки. Посилення російської військової загрози в Європі підриває американський добробут і ланцюги постачання.

Європа нарешті відходить від енергетичної залежності від Росії та імпортує більше
АМЕРИКАНСЬКОГО СКРАПЛЕНОГО ГАЗУ. Замість того, щоб обмежувати видобуток викопного палива в США, щоб заспокоїти свій електорат, Байден повинен сприяти розвитку надійної та екологічно чистої нафтогазової промисловості Америки.

Притягнення воєнних злочинців до відповідальності

Подібно до жахіть, які ХАМАС завдав Ізраїлю, російські війська скоїли незліченну кількість військових злочинів в Україні, включаючи страти, тортури і зґвалтування. Росія також викрала десятки тисяч українських дітей і відправила їх у так звані табори перевиховання в Росії та окупованій Україні. Відповідальні за ці злочини мають постати перед правосуддям. Якщо Росія зможе завоювати більшу частину України, мільйони інших невинних цивільних осіб чекає така ж жахлива доля.

Слабкість спонукає до агресії

Президент Трамп зрозумів, що Путін поважає лише силу. Трамп скасував згубне ембарго на постачання летальної зброї в Україну, запроваджене адміністрацією Обами-Байдена, і став першим президентом США, який передав Україні протитанкові ракети Javelin. Ця політика допомогла стримати повномасштабне вторгнення в Україну під час правління президента Трампа. Санкції та режим експортного контролю Байдена пронизані лазівками. Зокрема, США повинні посилити та посилити дотримання американських санкцій щодо експорту російської нафти, яка все ще фінансує військову машину Путіна на мільярди доларів щомісяця.

Під час правління адміністрації Байдена американська система стримування руйнується. Підбадьорені катастрофічним виведенням військ з Афганістану і рішенням Путіна розпочати повномасштабне вторгнення в Україну, незважаючи на попередження Байдена, противники Америки стають все більш готовими кинути виклик інтересам національної безпеки США в усьому світі. Якщо реакція Байдена на терористичну атаку ХАМАСу на Ізраїль та його покровителя Ірану буде такою ж слабкою, як і політика адміністрації в Афганістані та Україні, світ стане набагато небезпечнішим місцем, а наші позиції в Індо-Тихоокеанському регіоні будуть зруйновані. Республіканці в Палаті представників повинні протистояти Володимиру Путіну, аятолі, Сі і всім супротивникам Америки.

Наслідки виходу зі складу учасників

Якщо Сполучені Штати покинуть наших союзників, як це сталося в Афганістані, ми втратимо довіру і репутацію лідера вільного світу. Наші супротивники і вороги отримають підбадьорення і повноваження, а світ стане більш небезпечним. Так само, як найвеличніше покоління перемогло сили зла, звільнивши Європу і Тихоокеанський регіон, ми захистимо їхню спадщину. Сполучені Штати можуть нести факел свободи, демократії та прав людини, або ж вони можуть відступити в оманливе відчуття безпеки. Вибір за нами, час настав, історія на нашому боці.

Вибір за нами. Час настав. Історія на нашому боці.

Станом на листопад 2023 року генеральні інспектори Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) не виявили жодних значних випадків нецільового використання, розкрадання чи зловживання американською допомогою Україні.

Основні заходи з підзвітності та прозорості

Більшість у Палаті представників Конгресу США від Республіканської партії вимагає посилення контролю та прозорості американської допомоги Україні, запрошуючи генеральних інспекторів Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) для надання свідчень у численних комітетах, чого демократична більшість не зробила жодного разу у минулому скликанні Конгресу США.

Наразі триває 96 поточних або запланованих аудитів та звітів, які готують ГІ з понад 20 різних відомств, а також Управління державної підзвітності (GAO), з метою моніторингу, аудиту та оцінки діяльності, пов’язаної з реагуванням на ситуацію в Україні. 39 з них були завершені. Детальна інформація є у відкритому доступі на їхніх веб-сайтах.

До складу Робочої групи з нагляду за Україною увійшли представники 20 відомств на чолі з генеральними інспекторами Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця група, яка збиралася щонайменше раз на місяць, координувала нагляд за заходами уряду США щодо України, зокрема шляхом реалізації публічно доступного Спільного стратегічного плану нагляду та забезпечення відсутності дублювання або прогалин у наглядовому охопленні.
У серпні 2023 року Голова Ради генеральних інспекторів з питань доброчесності та ефективності (CIGIE) призначив ДІГ Міноборони провідним органом з нагляду за діяльністю всього уряду України. Це призначення означає формалізацію та підвищення рівня структури Робочої групи і сприятиме подальшому розвитку існуючих зусиль. Як Провідна група, ТГД МО має подавати щоквартальні звіти Конгресу та громадськості, а також відповідати за реалізацію Спільного стратегічного плану нагляду.

Міністерство оборони США має безпрецедентну інформацію про стан 31 типу високотехнологічного військового обладнання, переданого Україні, включаючи відстеження серійних номерів “Гімалаїв”, гаубиць, танків “Абрамс”, машин “Бредлі” та “Страйкер”, серед іншого. Це пов’язано з тим, що Міністерство оборони надає віртуальну допомогу українцям на передовій, яка забезпечує
актуальну інформацію про стан наданої американської техніки. Крім того, Об’єднаний штаб уважно відстежує рівень ключових боєприпасів, переданих Україні, в режимі реального часу. Міністерство оборони США також
використовує свою присутність у Посольстві США в Києві для проведення позачергових інспекцій на місцях для перевірки інвентаризації в країні, якщо це дозволяють умови безпеки.

ОГИ має слідчий підрозділ та агентів у Києві, які тісно співпрацюють з Міністерством юстиції для розслідування та можливого судового переслідування всіх
звинувачень у злочинах, скоєних проти програм та операцій USAID в Україні. Детальна інформація про ці звинувачення розміщена на веб-сайті ОГІ USAID, в тому числі тут.

ОГИ тісно співпрацюють з Національним антикорупційним бюро України,
Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою України, Вищим антикорупційним судом України та українськими організаціями громадянського суспільства у боротьбі з нецільовим використанням будь-якої допомоги США та притягненням до відповідальності недоброчесних суб’єктів.

Нагляд, якого вимагає закон

У перших чотирьох додаткових законах щодо України, Законі про бюджет на потреби національної оборони на 23 фінансовий рік,
а також у зведених законах про асигнування на 22 та 23 фінансовий рік є 39 положень, які вимагають звітування перед Конгресом щодо нагляду та підзвітності за всією допомогою, що надсилається Україні, зокрема, щодо
звітування про:
Перелік усієї наданої безпекової допомоги та оборонних товарів США;
Посилений моніторинг кінцевого використання відповідних оборонних товарів США, наданих Україні, включаючи будь-які випадки нецільового використання або перенаправлення;

Заплановане використання та досягнуті результати прямої бюджетної підтримки (ПБП) Уряду України з боку США;
Наявні механізми моніторингу та нагляду за використанням ПБП, із засвідченням Конгресу, що існують гарантії запобігання корупції та забезпечення підзвітності
підзвітності; та
Інші внески донорів та зусилля, спрямовані на збільшення розподілу тягаря.

Відповідно до вимог законодавства, вся американська допомога DBS Україні надається на умовах відшкодування, тобто кошти виплачуються лише після того, як Світовий банк підтвердить, що гроші були витрачені на затверджену діяльність. Усі кошти також підлягають зовнішньому моніторингу третьою стороною – компанією Deloitte, яка, серед іншого, проводить вибіркові перевірки для перевірки
використання DBS, а також співпрацює з Міністерством фінансів України з метою перегляду його систем і процедур моніторингу, прозорості, верифікації та звітності. USAID також отримує детальну проміжну та фінансову звітність, включаючи щомісячні верифікаційні звіти, дво- та трирічні звіти про стан впровадження та оцінку впливу.
річні звіти про стан реалізації та оцінки впливу, а також щорічні звіти про прогрес від Світового банку. Навесні 2023 року PwC завершила перевірку та підтвердила, що Уряд України дотримався погоджених Світовим банком процедур щодо першого траншу DBS. Наступний огляд PwC завершило у грудні 2023 року. Нарешті, наразі проводяться численні аудити ДБС, зокрема Світовим банком, Рахунковою палатою України.

Республіканці в Палаті представників вимагають додаткового нагляду

Ухвалений Палатою представників H.R. 4665, Закон про асигнування Державного департаменту, закордонних справ та суміжних програм на 2024 фінансовий рік, містить безпрецедентні положення щодо нагляду за Україною, які вимагають від Департаменту дотримуватися наступних вимог:

Стратегія перемоги України – вимагає від адміністрації подати до Конгресу стратегію підтримки України з боку США протягом 60 днів після прийняття закону, яка також має бути опублікована на веб-сайті Державного департаменту для публічної прозорості.

Цільове призначення коштів – забороняє адміністрації фінансувати хибні пріоритети, такі як кліматичні та інші програми, що викликають занепокоєння.

Особистий моніторинг – вимагає особистого моніторингу, щоб переконатися, що кошти допомоги витрачаються за призначенням.

Вимога відповідності витрат – вимагає від інших донорів забезпечити більше половини коштів, не пов’язаних з безпекою, для переміщення доларів США.

Сертифікація нагляду – вимагає підтвердження того, що механізми моніторингу та нагляду за коштами функціонують до виконання зобов’язань.

Вимога щодо повідомлення – Вимагає від Конгресу в кожному повідомленні про виділення коштів, пов’язаних з реагуванням на ситуацію в Україні, вказувати такі дані, як загальна сума виділених і не використаних коштів.

Звіт про виконання зобов’язань – вимагає регулярних звітів Конгресу про те, як витрачаються всі кошти, пов’язані з реагуванням на ситуацію в Україні, які також повинні публікуватися на веб-сайті Державного департаменту для забезпечення громадської прозорості.

Звіт про нагляд – вимагає регулярних звітів Конгресу про те, як здійснюється моніторинг програм.

Конгресу про те, як здійснюється моніторинг програм, які також повинні публікуватися на веб-сайті Державного департаменту для публічної прозорості.

Створює посаду Спеціального генерального інспектора з питань допомоги Україні та забезпечує прозорість, вимагаючи численних звітів та брифінгів для Конгресу, в тому числі щодо внесків союзників в Україну, плану заохочення інших країн до збільшення їхніх військових внесків в Україну, нагляду за американською допомогою Україні та статус поставок американської зброї в Україну.

Закон про додаткові асигнування на 2024 рік передбачає фінансування посади спеціального генерального інспектора з питань безпеки в Україні, якщо це буде затверджено в остаточному варіанті Закону про бюджетні асигнування на 2024 рік.

Вимога щодо звітування про збільшення розподілу тягаря для України.
Вимога до генерального інспектора переглянути програму моніторингу кінцевого використання відомства.

На сьогодні міжнародні донори виділили $109,4 млрд на безпекову, економічну та гуманітарну допомогу Україні, що доповнює зобов’язання США у розмірі $74,3 млрд.

У відсотковому відношенні до ВВП 29 європейських країн надали Україні більше допомоги, ніж США.

План перемоги в Україні від республіканців - що він передбачає, кого і чим зобов'язує 1
План перемоги в Україні від республіканців - що він передбачає, кого і чим зобов'язує 3

Безпекова допомога і колективна оборона

Владімір Путін спровокував пробудження в багатьох куточках Європи усвідомлення того, що вона повинна серйозніше ставитися до оборони континенту.

У 2023 році НАТО колективно збільшила витрати на оборону на 8,3 % – найбільше річне
за останнє десятиліття – і члени Альянсу закупили американського озброєння на 90 мільярдів доларів, щоб поповнити свої пожертви Україні.
З 31 члена НАТО 11 країн-членів Альянсу досягли цільового показника витрат на оборону у 2% ВВП. Ще десять членів Альянсу планують досягти цієї мети протягом наступних двох років.

У відсотках від ВВП США посідають 14-те місце за обсягами допомоги Україні у сфері безпеки після Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Данії, Польщі, Албанії, Північної Македонії, Хорватії, Швеції, Норвегії, Великої Британії та Німеччини. За оцінками EUCOM, члени і партнери Альянсу виділили 35 мільярдів доларів на допомогу Україні у сфері безпеки. Разом з безпековою допомогою США (43,9 мільярда доларів), Україна отримала загалом 79 мільярдів доларів міжнародної допомоги в галузі безпеки.
Велика Британія, Польща та країни Балтії першими надали Україні західні танки. Ця “танкова коаліція” передала танки Challenger і Leopard.
Велика Британія і Франція першими надали ракети великої дальності (ракети Storm Shadow і SCALP).
Наші європейські союзники, зокрема, Нідерланди та Данія, взяли на себе ініціативу з підготовки пілотів F-16 та передачі цих літаків Україні. США погодилися також навчати пілотів F-16 після тиску з боку наших європейських союзників і Конгресу.

Розуміючи, що результат війни в Україні матиме наслідки для миру і стабільності в Індо-Тихоокеанському регіоні, багато наших азійських партнерів надали допомогу Києву. Республіка Корея, Тайвань і Японія приєдналися до США в санкціях проти Росії. Усі три країни також надають Україні гуманітарну допомогу, допомогу у відновленні та нелетальне обладнання.

Японія: Станом на квітень 2023 року внесок Японії в Україну становить $7,1 млрд, з яких понад $2 млрд – пряма бюджетна підтримка. Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда побачив паралелі у війні Путіна із загрозами односторонніх спроб змінити статус-кво в Індо-Тихоокеанському регіоні, стверджуючи, що “Україна може стати Східною Азією завтрашнього дня”. Він також відвідав Київ, де зустрівся з президентом Зеленським.
Республіка Корея: На сьогоднішній день РК надала Україні $250 млн і пообіцяла додатково $2,3 млрд гуманітарної, фінансової та відновлювальної допомоги. За повідомленнями, уряд РК також передав артилерійські снаряди для поповнення запасів.
Тайвань: Політична підтримка України на Тайвані залишається високою, не в останню чергу через загрозу вторгнення Гоміндану. Країна виділила Україні майже 112 млн доларів.

Безпекова допомога

Європа надала Україні вдвічі більше безпекової допомоги, ніж США – близько $68,53 млрд порівняно з $29,3 млрд від США.

В ЄС зареєстровано близько 8 мільйонів біженців, а понад 4 мільйони українців отримали тимчасовий захист в ЄС, що означає, що вони мають право на роботу, житло, охорону здоров’я, а також шкільне навчання для своїх дітей за рахунок ЄС. Сьогодні близько 20 відсотків українських дітей знаходять притулок в ЄС. Для порівняння, США прийняли близько 250 000 українських біженців.

Хронологія смертельних затримок Байдена з відправкою зброї

Слабкий підхід адміністрації Байдена до зовнішньополітичних криз коштує українських життів та американського капіталу. Від провалу в Афганістані та нездатності забезпечити безпеку американського кордону до нездатності швидко покласти край поновленій агресії Росії в Україні – політика президента Байдена проектує слабкий імідж США за кордоном і змушує платників податків рятувати його. Якби президент Байден протистояв Володимиру Путіну, запровадивши санкції перед вторгненням, не скасував санкції адміністрації Трампа щодо “Північного потоку-2” і надав видиму і значну летальну допомогу, він міг би стримати Путіна ще до вторгнення. На жаль, нинішня політика Байдена щодо підтримки України “стільки, скільки буде потрібно” затягнула цей конфлікт. Натомість стратегія має полягати в тому, щоб надати Україні ресурси, необхідні їй для перемоги зараз, і чинити максимальний тиск на російську економіку, щоб цей конфлікт можна було завершити.
2014-2017: Після російської анексії Криму та окупації частини східної України у 2014 році адміністрація Обами-Байдена відмовилася надавати Україні летальну допомогу, сигналізуючи росіянам, що вони не мають достатньо сили, щоб протистояти їхній агресії.

2017: Адміністрація Трампа поклала край політиці умиротворення адміністрації Обами-Байдена, надавши летальну допомогу Україні, зокрема протитанкові ракетні комплекси Javelin, надіславши чіткий сигнал Путіну, що неспровокована агресія не буде терпимою.

Червень 2021: У червні 2021 року президент Байден призупинив пакет летальної військової допомоги Україні, щоб сприяти проведенню саміту Байдена і Путіна в Женеві. Голови Роджерс і Маккол опублікували заяву, в якій йдеться: “Як свідчать її попередні рішення вивести два військові кораблі США з Чорного моря під час нарощування Росією військової присутності, відмовитися від критично важливих санкцій щодо трубопроводу “Північний потік-2″ і відкласти зустріч з президентом України Зеленським до завершення безрезультатного саміту Байдена і Путіна минулого тижня, ця адміністрація знову і знову обирає заспокоєння Кремля за рахунок України. Цьому має бути покладено край”.

До 24 лютого 2022 року: Після повернення до влади адміністрації Байдена і демократів Владімір Путін почав стягувати війська до українського кордону, щоб перевірити рішучість нового президента. Байден підтвердив Путіну, що продовжить політику умиротворення часів Обами, скасувавши санкції часів Трампа щодо “Північного потоку-2”. Незважаючи на беззаперечні докази того, що путінська армія збирається розпочати повномасштабне вторгнення, президент Байден продовжував капітулювати і відмовлявся запроваджувати серйозні санкції проти Росії або озброювати Україну, незважаючи на заперечення республіканців у Конгресі. Байден сподівався, що ця політика умиротворення і продовження діалогу переконає Путіна відвести російські війська від українського кордону. Байден помилявся.

24 лютого 2022 року: політика умиротворення президента Байдена не змогла стримати Путіна. Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Адміністрація Байдена мала багатомісячні попередження від розвідувального співтовариства США, але не вжила жодних заходів для стримування Росії. Адміністрація Байдена також не змогла заручитися підтримкою Європи у протидії нарощуванню військового потенціалу Росії, оскільки її попередження залишилися поза увагою, зважаючи на невдалий вивід військ з Афганістану. Примітно, що застереження адміністрації Байдена були настільки слабкими, що голова німецької розвідки перебував у Києві в день вторгнення.

Перші тижні повномасштабного вторгнення: Без достатньої допомоги у сфері безпеки з боку США та інших партнерів України, Збройні сили України швидко втратили позиції. Тисячі українців опинилися в тилу ворога і постраждали від воєнних злочинів та інших звірств з боку російських солдатів у таких місцях, як Буча, Ізюм та Херсон. Росія також заблокувала більшу частину Чорного моря, зруйнувавши економіку України та загостривши глобальну продовольчу безпеку.

Березень 2022: Адміністрація Байдена нарешті починає озброювати українців, які не дали росіянам повалити уряд. Перша партія американських “Стінгерів” нарешті прибула в Україну. Їх невиправдано затримували місяцями, нібито через побоювання щодо засекречених компонентів, які, зрештою, були легко вилучені.

Березень 2022 року (продовження): Цього ж місяця США публічно відмовилися надати політичну підтримку Польщі в передачі їй усього парку винищувачів МіГ-29, які могли б допомогти Україні захистити своє небо.

Початок квітня 2022 року: Україна виграла битву за Київ, перевершивши оцінку адміністрації Байдена, що українська столиця впаде протягом трьох днів.

Літо 2022 року: російські війська переорієнтували свій наступ на схід і південь України, захопивши всю Луганську область і кілька ключових міст, таких як Маріуполь. Російська артилерійська перевага була використана з руйнівним ефектом.

Червень 2022 року: США оголосили, що протикорабельні ракети “Гарпун” американського виробництва будуть відправлені в Україну, через кілька місяців після того, як російський флот завершив блокаду Чорного моря і безкарно завдав смертоносних ударів крилатими ракетами з кораблів, розташованих неподалік від південного узбережжя України.

Перші американські високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS) нарешті прибули в Україну, а за ними – британські та німецькі реактивні системи залпового вогню (РСЗВ). Ці системи, що надійшли із значним запізненням, дозволили Україні зупинити просування Росії на сході та півдні, а згодом розпочати власний контрнаступ.

Серпень 2022 року: Тегеран почав надавати Росії безпілотники іранського виробництва, розгорнувши руйнівну кампанію проти цивільної інфраструктури України. Тим часом адміністрація США відмовилася надати Україні армійські тактичні ракетні комплекси більшої дальності (ATACMS), щоб вражати безпілотники на місцях їхнього базування в Криму та в інших окупованих Росією частинах України.

Вересень 2022 року: Харківська область була звільнена українськими військами. Путін незаконно заявив про анексію Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Того ж місяця, в розпал запеклих боїв, адміністрація з незрозумілих причин дозволила, щоб санкціонована Конгресом передача Україні зброї з американських запасів на суму 2,3 мільярда доларів залишилася невиконаною.

Листопад 2022: Перші дві американські національні передові системи протиповітряної оборони NASAMS, які ефективно протистоять загрозам з боку літаків, ракет і безпілотників, прибули в Україну після місяців російських ударів по цивільній і енергетичній інфраструктурі.

Україна звільнила Херсон, єдину українську обласну столицю, яка була захоплена Росією, в результаті контрнаступу з використанням американських ПТРК HIMARS, що унеможливило подальшу російську окупацію.

Січень 2023 року: Коли Україна планувала весняний контрнаступ для звільнення більшої частини своєї території від російської окупації – операція, яка потребувала б значної кількості бронетехніки – Велика Британія стала першою країною, яка надала Україні основні західні бойові танки. За нею пішла Німеччина, яка схвалила передачу танків Leopard 2 зі своїх запасів і запасів інших союзників лише після того, як США погодилися відправити в Україну танки M1 Abrams. США також нарешті погодилися надати Україні бронемашини “Бредлі”, розблокувавши вкрай необхідну передачу аналогічних машин від країн-партнерів.

Лютий 2023 року: США оголосили, що надішлють Україні наземні бомби малого діаметру (GLSDB). Ці боєприпаси мають більшу дальність, ніж ті, що раніше надавалися США, але все одно меншу, ніж ПТРК. Однак, як очікується, вони прибудуть не раніше початку 2024 року.

Незважаючи на відмову адміністрації підтримати ці зусилля, Велика Британія стала першою країною, яка публічно оголосила про намір навчати українських пілотів керувати винищувачами НАТО.

Березень 2023 року: Голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол (R-TX) і голова Комітету у справах збройних сил Майк Роджерс (R-AL), а також член Комітету у закордонних справах Сенату Джим Ріш (R-ID) і член Комітету у справах збройних сил Сенату Роджер Вікер (R-MS) надіслали листа президенту Байдену, в якому закликали адміністрацію надати Україні касетні боєприпаси.
Ці боєприпаси, які десятиліттями зберігалися на складах США, стали б вирішальним інструментом для перемоги над росіянами. Адміністрація надто довго ігнорувала цей запит.

Квітень 2023 року: Перша система протиракетної оборони “Патріот”, яку США вперше пообіцяли у грудні 2022 року, прибула в Україну. Незабаром за ним слідує ще одна система, надана спільно Нідерландами та Німеччиною.

Травень 2023 року: Після понад року тиску з боку Конгресу, українських урядовців та різних союзників по НАТО, зокрема Великої Британії, Данії та Нідерландів, адміністрація Байдена нарешті погодилася навчити українських пілотів і надати винищувачі F-16, але не раніше 2024 року.

Велика Британія оголосила, що надішле в Україну крилаті ракети Storm Shadow, які мають таку ж дальність, як і американські ATACMS. У липні Франція оголосила, що надасть власну версію ракети великої дальності. Ці ракети дозволили Україні вражати важливі військові об’єкти на окупованій Росією території глибоко за лінією фронту. Ці передачі не зустріли значної реакції з боку Росії, проте адміністрація Байдена все ще відмовлялася надавати ПТРК.

Червень 2023 року: Україна розпочала довгоочікуваний контрнаступ без багатьох систем озброєнь, які вона запитувала, в тому числі танків Abrams, касетних боєприпасів, F-16, GLSDB і ATACMS. Затримка Байденом критично важливих систем озброєнь змусила Україну відкласти початок контрнаступу на місяці, давши російським солдатам час укріпити свої оборонні позиції, прорвати які Україні виявилося складно.

Липень 2023 року: Адміністрація Байдена нарешті схвалила передачу Україні вдосконалених звичайних боєприпасів подвійного призначення (DPICM), або касетних боєприпасів. Якби ці боєприпаси були надані раніше, їх можна було б ефективно використати для боротьби з більшою кількістю російської артилерії, бронетехніки та особового складу.

Вересень 2023 року: Обіцяні США танки “Абрамс” нарешті прибули в Україну – через шість місяців після прибуття перших німецьких танків “Леопард” і понад три місяці після початку українського контрнаступу.

Жовтень 2023 року: Ракети меншої дальності ATACMS дебютують на полі бою, знищуючи численні російські гелікоптери, що базуються в Україні. Надання ПТРК ATACMS є позитивним зрушенням, але їх було відправлено надто мало, і на це пішло більше року тиску з боку Конгресу, України та союзників США. Надання цієї зброї Україні через кілька місяців після початку її контрнаступу є символічним свідченням нездатності адміністрації надати Україні озброєння з тією швидкістю, з якою це було необхідно. Більше того, наданий Україні варіант ПТРК має значно меншу дальність дії, ніж варіант більшої дальності, на якому наполягала двопартійна коаліція в Конгресі (100 миль проти 190 миль). Модель більшої дальності все одно має надійти до України для ураження критично важливих російських військових об’єктів у Криму.

Республіканці в Палаті представників вважають, що президент Байден повинен представити Конгресу план перемоги, який включає максимальний санкційний тиск, передачу заморожених російських суверенних активів Україні та надання Україні зброї, необхідної їй для перемоги, якнайшвидше.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube