В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО)


07:0210.01.2024

У президентському палаці Польщі поліцейські затримали ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його заступника Мацея Васіка, повідомляє Reuters. Їх доставили до райвідділу поліції, а потім до ізолятора тимчасового тримання.

У вівторок поліція увійшла до президентського палацу Польщі, щоб затримати двох своїх колишніх начальників, виконуючи рішення суду про ув’язнення екс-міністра внутрішніх справ та його заступника, що призвело до ескалації конфлікту між главою держави та новим урядом.

Прем’єр-міністр Дональд Туск раніше звинуватив президента Анджея Дуду в перешкоджанні правосуддю після того, як обидва депутати з’явилися в палаці, змусивши поліцію шукати їх в автомобілях, що виїжджали з будівлі.

Звинувачення на адресу двох депутатів – Маріуша Камінського та Мацея Васіка – стали черговим залпом, який, ймовірно, буде одним з багатьох за період співіснування уряду і президента з різних політичних таборів.

Після перемоги на жовтневих виборах Туск, колишній високопосадовець Європейського Союзу, пообіцяв скасувати політику своїх попередників, націоналістичної партії “Право і справедливість” (PiS), яку звинувачували у підриві демократії протягом восьми років правління.

Новий міністр внутрішніх справ Марчін Кервінський заявив, що “всі рівні перед законом”.

Гражина Ігначак-Бандич, голова президентської канцелярії, повідомила приватному мовнику TV Republika, що поліція увійшла до палацу, коли Дуда перебував у своїй іншій офіційній резиденції у Варшаві, Белведер, де зустрічався з лідером білоруської опозиції у вигнанні Світланою Тіхановською.

“Ми вважаємо, що вони увійшли незаконно, працівники канцелярії не чинили опору, міліціонери були грубі, не хотіли зі мною розмовляти і не надали мені жодного документу, який би санкціонував їхні дії”, – сказала вона.

“Коли (Дуду) повідомили, він хотів негайно приїхати, але вихід з Бельведерського палацу був заблокований міським автобусом”.

Сотні протестувальників зібралися перед президентським палацом за вказівкою партії PiS, членами якої є Камінський і Васик, а також перед поліцейським відділком, де їх утримували.

В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО) 1
В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО) 7

Натовп скандував “Свободу політв’язням” і “Ганьба!”.

У своєму пості на X речник PiS Рафал Бохенек назвав дії поліції, що відбулися раніше цього дня, “незаконним викраденням і порушенням усіх демократичних правил”.

У 2015 році, через кілька тижнів після приходу ПіС до влади, Дуда, союзник ПіС, помилував Камінського після того, як той був засуджений за зловживання владою на попередній посаді голови Центрального антикорупційного бюро Польщі.

В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО) 3
В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО) 8

Помилування дозволило йому стати міністром внутрішніх справ. Камінського звинувачували в тому, що він дозволив агентам, які перебували під його командуванням, використовувати пастку під час розслідування. Він заперечував свою провину.

В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО) 5
В Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО) 9

Адвокати поставили під сумнів, чи міг Дуда помилувати Камінського до того, як апеляційний суд виніс остаточне рішення. Минулого року Верховний суд постановив, що справа має бути переглянута, а Камінський і Васик, його заступник у Міністерстві внутрішніх справ, були засуджені минулого місяця до двох років ув’язнення за зловживання службовим становищем.

У вівторок офіс президента опублікував фотографію Камінського і Васика з Дудою на офіційному заході в палаці.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube