Суд Хельсінкі вирішив затримати “русича” Петровського-Тордена, якого Фінляндія не видала Україні


17:5218.12.2023

Окружний суд Хельсінкі виніс рішення про затримання громадянина Росії Воїслава Тордена – він же Ян Петровський – за підозрою у скоєнні воєнного злочину при обтяжуючих обставинах і воєнних злочинів в Україні. Його відправлять до в’язниці Вантаа.

Підозрювані воєнні злочини були скоєні у 2014-2015 роках. Звинувачення мають бути висунуті до 31 травня.

 Про це повідомляє Helsingin Sanomat.

На слуханні про затримання Торден мав при собі паперову табличку російською мовою, яку він описав словом “реклама”. Торден показав табличку журналістам і фотографам перед початком судового засідання.

На табличці були написані назви двох компаній, що працюють в Росії. Одна з компаній продає військовий одяг, а інша – спортивний інвентар, серед іншого. Обидві компанії розташовані за однією адресою в Санкт-Петербурзі. За даними Iltalehti, обидві компанії належать Тордену.

У п’ятницю заступник генерального прокурора вирішив, що Торден, якого підозрюють у терористичних злочинах в Україні, буде об’єктом окремого попереднього розслідування у Фінляндії.

Попереднє слідство визначить, чи вчинив громадянин Росії, який перебуває у розпорядженні фінської влади, воєнні злочини в Україні. Чоловік свою провину заперечує.

За даними прокуратури, розслідування стосується дій, скоєних до початку нинішньої війни на сході України у зв’язку зі збройним конфліктом проти поранених або тих, хто здався в полон українських військовослужбовців. Ці дії підозрюються як воєнні злочини.

В Україні Торден підозрюється у скоєнні терористичних злочинів. Після того, як у серпні в Україні було видано наказ про його затримання, Україна звернулася до Фінляндії з проханням видати Тордена для судового розгляду.

Однак, згідно з рішенням Верховного суду на початку грудня, Торден не може бути екстрадований в Україну через погані умови утримання у в’язницях Фінляндії.

Торден, якого затримали у Фінляндії в аеропорту в липні, утримувався у в’язниці Вантаа до четверга минулого тижня. Він був звільнений за рішенням Верховного суду, але з тих пір перебуває під вартою у Фінляндії.

Прикордонна служба розслідує умови перебування Тордена у в’язниці. Прикордонна служба раніше заявляла, що запропонує Імміграційній службі Фінляндії анулювати дозвіл на проживання Тордена, депортувати його і заборонити в’їзд до країни.

Торден був затриманий у Фінляндії 20 липня біля виходу на посадку на рейс до Ніцци (Франція), коли прикордонний патруль здійснював перевірку іноземних громадян.

В аеропорту Гельсінкі-Вантаа Торден пред’явив свій російський паспорт і посвідку на проживання, видану Фінляндією.

На підставі своєї оперативної інформації прикордонники запідозрили, що колишнє ім’я Тордена – Ян Петровський, і це справді так. Згідно з офіційними даними, Петровському було заборонено в’їзд до Шенгенської зони як Норвегією, так і Чехією.

В УКРАЇНІ Тордена підозрюють в участі у терористичній організації та іншому сприянні діяльності терористичної організації. Він заперечує свою провину.

За даними прокуратури Луганської області, у 2014 році Торден брав участь у бойових зіткненнях з членами терористичної організації на території України у складі так званої групи “Русич”, яка, за його словами, спеціалізується на диверсіях і розвідці.

Група “Русич”, яка воює на боці підтримуваних Росією сепаратистів в Україні з 2014 року, описується як неонацистське угруповання. Вона також має зв’язки з групою найманців “Вагнер”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube