Зеленський в США виступить перед сенаторами. Не всі від цього в захваті


07:0411.12.2023

Під час візиту до Сполучених Штатів, президент України Володимир Зеленський може виступити перед сенаторами.

Про це повідомляє CNN.

Президент Джо Байден прийме президента України Володимира Зеленського у Білому домі у вівторок, оскільки дискусії щодо угоди про допомогу Україні в Конгресі залишаються в глухому куті.

Візит, про який Білий дім оголосив у неділю, стане третім візитом Зеленського до Вашингтона з початку війни в Україні. Востаннє він був там у вересні.

Візит Зеленського припадає на критичний момент у переговорах у Конгресі щодо надання надзвичайної допомоги Україні. Конгрес, схоже, не наблизився до угоди, яка пов’язує зміни в імміграційній та прикордонній політиці з пакетом надзвичайної допомоги, що забезпечить фінансування для України та Ізраїлю до того, як законодавці роз’їдуться на канікули.

Лідер більшості Чак Шумер і лідер республіканців Мітч Макконнелл також запросили українського президента виступити на засіданні сенаторів у вівторок вранці, повідомив помічник керівництва Сенату. Спікер Палати представників Майк Джонсон також зустрінеться із Зеленським, йдеться в заяві його офісу.

Зустріч у Білому домі має на меті “підкреслити непохитну відданість Сполучених Штатів підтримці народу України, який захищається від жорстокого російського вторгнення”, – заявила прес-секретар Карін Жан-П’єр у своїй заяві.

“У той час як Росія нарощує свої ракетні та безпілотні удари по Україні, лідери обговорять нагальні потреби України та життєву важливість подальшої підтримки Сполучених Штатів у цей критичний момент”, – сказала вона.

Зеленський зосередиться на “забезпеченні єдності між США, Європою та рештою світу” щодо їхньої підтримки захисту України від Росії та “зміцнення міжнародного порядку, заснованого на правилах і повазі до суверенітету націй”, – йдеться в заяві Офісу президента України.

Зеленський і Байден також обговорять оборонну співпрацю на наступний рік, включаючи спільні проекти з виробництва озброєнь і систем протиповітряної оборони.

Якщо Конгрес піде на канікули, так і не досягнувши угоди, Білому дому доведеться робити важкий вибір щодо постачання союзників, таких як Україна, за рахунок потенційної шкоди для військової готовності США. Високопосадовці адміністрації Байдена вже кілька тижнів б’ють на сполох щодо вичерпання фінансування для України та можливих наслідків.

Запропонований адміністрацією пакет допомоги у розмірі 106 мільярдів доларів включає близько 60 мільярдів доларів на оборону України від Росії, а решта – на війну Ізраїлю з ХАМАС, безпеку на Тайвані та фінансування операцій на американо-мексиканському кордоні.

Але провідні республіканці, побоюючись додавати більше до 111 мільярдів доларів, які США вже відправили Україні, вимагають, щоб будь-яке подальше фінансування було пов’язане з серйозними змінами в імміграційній політиці.

“Історія суворо судитиме тих, хто відвертається від справи свободи”, – заявив Байден на початку цього місяця. “Ми не можемо дозволити Путіну перемогти”.

Президент заявив, що готовий піти на “значні компроміси щодо кордону”, визнавши, що імміграційна система країни “зламана”, але додав, що потреби України занадто критичні, щоб чекати. Він розкритикував “крайніх республіканців”, оскільки учасники переговорів залишаються в критичному глухому куті через ключове питання безпеки кордону, заявивши, що ці республіканці “грають у боягузтво з нашою національною безпекою”.

“Чесно кажучи, я думаю, що це приголомшливо, що ми взагалі дійшли до цього. … Російські війська скоюють військові злочини – це так само просто, як і це”, – сказав Байден.

Новина про поїздку Зеленського до Вашингтона викликала негативну реакцію з боку деяких республіканців у Конгресі, зокрема сенатора Джей-Ді Венса з Огайо, який написав у Твіттері: “У розпал історичної прикордонної кризи Зеленський приїде до Вашингтона і вимагатиме, щоб Конгрес більше дбав про його кордон, ніж про наш”.

У суботу Україна заявила, що Росія здійснила майже 100 повітряних атак по всій країні протягом 24 годин, а її перша леді попередила, що без військової допомоги Заходу Україна перебуває в “смертельній небезпеці”.

“Ми дійсно потребуємо допомоги”, – заявила нещодавно перша леді України Олена Зеленська в інтерв’ю ВВС про підтримку України. “Простими словами, ми не можемо втомитися від цієї ситуації, тому що якщо ми втомимося, ми помремо.

“А якщо світ втомиться, вони просто дадуть нам померти”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube