Зеленський летить в Аргентину – на інавгурації президента. Орбан теж


18:1907.12.2023

Президент України Володимир Зеленський відвідає інавгурацію свого аргентинського колеги Хав’єра Мілея.

Про це повідомляє аргентинське видання TN.

Очікується, що президент України Володимир Зеленський прибуде до Буенос-Айреса рано вранці в неділю, щоб взяти участь в інавгурації Хав’єра Мілея як нового президента.

Візит Зеленського підтвердили офіційні джерела в Аргентині та Україні. Хоча український президент був у списку запрошених, не очікувалося, що він приїде в країну, зазначає видання.

Візит президента є сильним політичним жестом у бік регіону: це перший візит Зеленського до Латинської Америки з моменту початку російського вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Запрошення Зеленському також є чітким жестом Мілея в бік України, оскільки воно означає зміщення центру ваги в політиці, яку займала адміністрація Альберто Фернандеса. Мілей запросив Зеленського під час телефонної розмови після перемоги на виборах і навіть запропонував Аргентину як місце проведення можливого регіонального саміту щодо конфлікту.

Присутність українського президента в Аргентині змусить посилити протоколи безпеки, оскільки він був об’єктом кількох замахів з боку Росії.

В останні кілька годин також стало відомо, що Ізраїль відправить свого міністра закордонних справ Елі Коена до Аргентини на інавгурацію Мілея, в розпал війни проти ХАМАСу. Мілей вже оголосив, що однією з перших країн, яку він відвідає, буде Ізраїль, і в своїй передвиборчій кампанії він обіцяв перенести аргентинське посольство до Єрусалиму замість того, щоб залишити його в Тель-Авіві, що принесло йому титул “справжнього друга єврейського народу” від прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу.

Серед президентів, які підтвердили свою присутність на церемонії, – Габріель Боріч з Чилі, Луїс Лакалле Поу з Уругваю, король Іспанії Феліпе VI, глава держави Парагвай Сантьяго Пенья і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Бразильський президент Лула да Сілва не поїде і вирішив відправити свого міністра закордонних справ Мауро Вієйру, передчуваючи напруженість у двосторонніх відносинах у найближчі роки. Ультраправий екс-президент Жаїр Болсонару буде присутній разом зі своїм сином, конгресменом Едуардо Болсонару, та делегацією губернаторів і законодавців-однодумців.

Нагадаємо, буквально вчора Єрмак обговорив з очільником МЗС Угорщини можливу зустріч Зеленського і Орбана



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube