Сі Цзіньпін прибув в США. Як його зустрічали (ФОТО)


07:1715.11.2023

Президент Китаю Сі Цзіньпін розпочав свій перший за шість років візит до Сполучених Штатів після того, як президент Джо Байден заявив, що має намір відновити нормальні відносини з Пекіном, а його головний дипломат наголосив на необхідності свобод, які, на думку Вашингтона, підриває Пекін в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Про це повідомляє Reuters.

Сі перебуває з першим візитом у США з 2017 року. У середу вранці він має зустрітися з Байденом у невідомому місці в районі затоки Сан-Франциско, а потім візьме участь у щорічному саміті форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Саміт Сі з Байденом стане першою зустріччю лідерів США і Китаю віч-на-віч за рік, і американські чиновники називають її можливістю зменшити тертя в тому, що багато хто вважає найнебезпечнішим суперництвом у світі.

Після прибуття Сі помахав рукою зі сходинок свого літака Air China і спустився, щоб зустріти американських чиновників на злітній смузі, в тому числі міністра фінансів Джанет Йеллен і посла США в Китаї Ніколаса Бернса.

Сі Цзіньпін прибув в США. Як його зустрічали (ФОТО) 1
Сі Цзіньпін прибув в США. Як його зустрічали (ФОТО) 5
Сі Цзіньпін прибув в США. Як його зустрічали (ФОТО) 3
Сі Цзіньпін прибув в США. Як його зустрічали (ФОТО) 6

Менш ніж за дві години до цього держсекретар США Ентоні Блінкен звернувся до міністрів 21 країни-члена АТЕС і підкреслив, що США вірять в “регіон, де економіки вільні обирати свій власний шлях … де товари, ідеї, люди рухаються законно і вільно”.

Торговий представник США Кетрін Тай, яка разом з Блінкеном відкрила міністерську сесію АТЕС, заявила, що зустріч у Сан-Франциско відбулася в час “великої невизначеності та викликів” для регіону. Вона відзначила зростання геополітичної напруженості, крихкість ланцюгів поставок і загострення кліматичної кризи.

Раніше Байден заявив, що прагне поліпшити відносини з Китаєм після періоду напружених зв’язків і буде домагатися відновлення нормальної комунікації між двома наддержавами, включаючи контакти між військовими.

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі повідомив журналістам, що Байден і Сі також обговорять конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС в Газі, а також зусилля США з підтримки України в її боротьбі проти російських військових.

Економічні питання будуть на порядку денному.

Байден заявив, що США не хочуть відокремлюватися від Китаю, але хочуть змінити економічні відносини на краще. Його адміністрація намагається “знизити ризики” в деяких критично важливих ланцюгах постачання з Китаю, оскільки економічна і військова конкуренція між двома країнами зростає.

Очікується, що Сі, який прагне залучити іноземні інвестиції під час саміту АТЕС, щоб протистояти нещодавнім труднощам своєї країни, в середу пообідає з топ-менеджерами американського бізнесу.

Для американського бізнесу це буде шанс почути безпосередньо від лідера Китаю, оскільки вони шукають шляхи подолання економічного спаду та невизначеності, спричиненої розширенням китайських правил безпеки.

ЗАНЕПОКОЄННЯ З ПРИВОДУ КОНФРОНТАЦІЇ

Байден намагався запевнити країни регіону, в тому числі Китай, що США не прагнуть до повного економічного відокремлення, що викликало занепокоєння серед партнерів і союзників Вашингтона щодо протистояння між наддержавами, яке могло б перевернути світову економіку.

Китай розірвав військові контакти зі США після того, як у серпні 2022 року тодішня спікерка Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань, що перебуває під демократичним правлінням, але на який претендує Китай.

Відновлення контактів є головною метою США, щоб уникнути прорахунків між двома військовими.

Вашингтон також сподівається на більшу співпрацю з Пекіном у боротьбі з виробництвом потужного синтетичного опіоїдного наркотику фентанілу, який став бичем у США, зокрема в Сан-Франциско.

Китайсько-американські відносини погіршилися після того, як Байден віддав наказ збити в лютому повітряну кулю, яка, як підозрювалося, була китайським шпигуном, що пролетіла над Сполученими Штатами.

Відтоді високопосадовці адміністрації Байдена відвідали Пекін і зустрілися зі своїми колегами, намагаючись відновити комунікацію і довіру.

Кілька сотень переважно прокитайських демонстрантів з китайськими прапорами зібралися біля готелю китайської делегації напередодні прибуття Сі до США.

У середу біля місця проведення саміту очікуються більш масштабні протести, в тому числі з боку правозахисних груп, які критикують політику Сі в Тибеті, Гонконгу і щодо мусульманських уйгурів.

Коли Байден прибув до Сан-Франциско, незадовго до того, як Сі мав приземлитися, в аеропорту кортеж президента США зустрічали демонстранти, що розійшлися в поглядах. Деякі з них розмахували китайськими прапорами і тримали плакати із закликами до “добрих” і “теплих” американо-китайських відносин. Інші тримали плакати із засудженням Комуністичної партії Китаю.

Раніше у вівторок над місцем проведення саміту АТЕС в центрі Сан-Франциско кружляв невеликий літак з банером, на якому було написано: “КІНЕЦЬ КПК, ВІЛЬНИЙ КИТАЙ, ВІЛЬНИЙ ГОНКОНГ, ВІЛЬНИЙ ТИБЕТ, ВІЛЬНИЙ УЙГУР”, маючи на увазі ставлення Китаю до уйгурів, яке адміністрація Байдена називає “геноцидом”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube