Екологи б’ють на сполох: в водопровідній мережі Галицинівської громади Миколаївщини перевищена концентрація миш’яку (ДОКУМЕНТ)


12:0014.11.2023

В водопровідній мережі Галицинівської громади Миколаївщини виявлено перевищену концентрацію арсену (миш’яку).

Відповідний документ з підтвердженням цієї інформації ГУ Держпродспоживслужби у Миколаївській області оприлюднила екологиня, заступниця голови Миколаївської філії Національного екологічного центру України Інна Тимченко, передає Інше ТВ.

«На тому тижні ми нарешті отримали лабораторні підтвердження державної позапланованої перевірки водопровідної води в населених пунктах Лимани та Лупареве на вміст арсену (миш’яку) у воді, арсен в 1,2-2,2 рази перевищує гранично-допустимі концентрації. І це не в приватних свердловинах, а в водопровідній мережі, яку обслуговує КП «Українківський сількомунгосп»», – зокрема, написала Інна Тимченко.

Згідно оприлюдненого нею листа від Держпродспоживслужби, концентрація арсену (миш’яку) в воді має бути нижчою 0,01, однак зараз вона становить 0,027. Також є значне перевищення за такими показниками, як жорсткість води, наявність хлоридів і ентерококів.

За словами Інни Тимченко, на даний момент їй не вдалося знайти порозуміння із старостою села Лимани Наталією Панашій. Екологиня вважає, що треба заборонити вживати воду, організувати привіз питної води, залучити всіх до пошуку джерела арсена.

«Це ж через якісь час почнуть вилазити хвороби, і будуть шукати, звідки… Це ж діти…. Там поряд шламосховища, там поряд Бузький лиман після Каховської… Треба шукати причину арсену, а не уявних негідників», – впевнена Інна Тимченко.

Екологиня, за її словами, разом з мешканцем Галицинівської громади Андрієм Білоусом, який зараз на фронті, звернулась до Миколаївської обласної прокуратури.

Як повідомляло Інше ТВ, в вересні цього року Данія з UNOPS встановили нову водонапірну вежу у Галицинівській громаді на Миколаївщині (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube