Виступ Зеленського на Генасамблеї ООН (ВІДЕО)


21:1619.09.2023

Президент України Володимир Зеленський виступає на загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Українська Формула миру пропонує рішення і кроки, які зупинять усі форми агресії, у зв’язку з цим уперше в сучасній історії є шанс покласти край таким агресіям на умовах нації, на яку напали, заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи на сесії Генеральної Асамблеї ООН у вівторок.

“Ця зала бачила багато воєн, але не була активним захисником від агресії. У багатьох випадках страх війни, останньої війни, був тут найгучнішим – війни, після якої ніхто більше не збереться в залі Генеральної асамблеї. Третю світову війну розглядали як ядерну війну”, – зазначив він.

XX століття, сказав президент, “навчило світ утримуватися від застосування зброї масового ураження – не розгортати, не розповсюджувати, не погрожувати і не випробувувати для сприяння повному ядерному роззброєнню.

“Це хороша стратегія. Але це не має бути єдина стратегія захисту світу від останньої війни”, – сказав Зеленський.

Нагадавши, що Україна відмовилася від свого третього за величиною ядерного арсеналу, Зеленський сказав, що “світ вирішив, що Росія має стати хранителькою такої сили. Однак історія свідчить, що саме Росія заслужила на ядерне роззброєння ще в 1990-ті роки”.

“І Росія зараз на це заслуговує – терористи не мають права володіти ядерною зброєю”, – заявив він, зазначивши, що доки ядерна зброя зберігається, масове знищення набирає обертів. “Агресор використовує як зброю безліч інших речей, і ці речі використовують не лише проти нашої країни, а й проти всіх ваших країн”, – сказав президент.

Він навів приклад блокування українських портів на Чорному та Азовському морях. “Досі наші порти на річці Дунай залишаються мішенню для ракет і безпілотників. І це явна спроба Росії перетворити брак продовольства на зброю на світовому ринку в обмін на визнання деяких, якщо не всіх, захоплених територій”, – сказав Зеленський.

Зеленський звинуватив Росію в тому, що вона “перетворює атомні електростанції інших країн на справжні брудні бомби”. “Подивіться, що Росія зробила з нашою Запорізькою АЕС – обстріляла її, окупувала і тепер шантажує інших витоком радіації. Чи є сенс скорочувати ядерну зброю, коли Росія озброює атомні електростанції? Страшне запитання”, – сказав він.

Президент України знову нагадав про десятки тисяч депортованих. “Міжнародний кримінальний суд ухвалив рішення. Ордер на арешт Путіна за цей злочин. Ми намагаємося повернути дітей додому, але час іде. Що з ними буде? Дітей у Росії вчать ненавидіти Україну, і всі зв’язки з їхніми сім’ями рвуться… Це явний геноцид”, – заявив Зеленський.

Глава держави наголосив, що “сьогодні більш ніж будь-коли людство має діяти в повній солідарності, щоб урятувати людські життя”.

“Коли ненависть стає зброєю проти однієї нації, вона ніколи на цьому не зупиняється. Кожне десятиліття Росія починає нову війну. Частини Молдови та Грузії залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, хімічна зброя ніколи не була б застосована там, у Сирії. Росія майже поглинула Білорусь. Очевидно, що це загрожує Казахстану і країнам Балтії… І мета нинішньої війни проти України – перетворити нашу землю, наших людей, наші ресурси на зброю проти вас – проти міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах”, – сказав він, виступаючи у вівторок на сесії Генеральної Асамблеї ООН.

“Багато місць у залі Генеральної Асамблеї можуть спорожніти, якщо Росія досягне успіху”, – додав він.

За словами Зеленського, “агресор сіє смерть і руїни навіть без ядерної зброї, але результати однакові. Міста і села України знищила російська артилерія. Ми бачимо війну дронів. Ми знаємо можливі наслідки поширення війни в кіберпросторі. Штучний інтелект можна було б навчити добре битися – перш ніж він навчиться допомагати людству. Слава Богу, люди ще не навчилися використовувати клімат як зброю”.

“Ми не можемо дозволити жодному агресору претендувати на нашу єдність”, – заявив він.

“Як стримується ядерна зброя, так і агресор, а також усі його інструменти та методи війни – мають бути обмежені. Кожна війна тепер може стати фінальною, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не увірветься знову. І це не діалог між так званими “великими державами” десь за зачиненими дверима, який може гарантувати нам усім нову еру без воєн, а відкрита робота всіх країн в ім’я миру”, – сказав він.

У зв’язку з цим Зеленський зауважив, що презентована ним торік у межах Генасамблеї Формула миру “стала основою оновлення наявної архітектури безпеки, стала глобальною: її підтримали понад 140 держав і міжнародних організацій”.

“Тепер ми можемо відродити Статут ООН і гарантувати повну силу світового порядку, заснованого на правилах”, – сказав президент.

“Пункти Формули миру пропонують рішення і кроки, які зупинять усі форми озброєння, які Росія використовувала проти України та інших країн, і які можуть бути використані іншими агресорами. Подивіться – вперше в сучасній історії в нас є шанс покласти край агресії на умовах нації, на яку напали. Це реальний шанс для кожної нації – домогтися того, щоб агресія проти вашої держави, якщо вона станеться, не дай Боже, закінчилася – і не тому, що ваша земля буде розділена і ви будете змушені підкоритися військовому або політичному тиску, а тому, що ваша територія і суверенітет будуть повністю відновлені”, – зазначив він.

Президент України також запросив усіх присутніх лідерів і глав міжнародних організацій спільно підготувати Саміт миру, заснований на українській Формулі миру.

“Поки Росія підштовхує світ до останньої війни, Україна робить усе, щоб після російської агресії ніхто у світі не посмів напасти на жодну країну. Воєнні злочини мають бути покарані. Депортовані люди мають повернутися додому. І окупант повинен повернутися на свою землю. Ми повинні об’єднатися, щоб домогтися цього”, – резюмував Зеленський.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube