Російські окупанти не випускають людей з затоплених на 90% Олешків – мер


06:4508.06.2023

Олешки, тимчасово захоплені військами рф, вже затоплені на 90% після підриву Каховської ГЕС у Херсонській області. Місцевим жителям окупанти не дозволяють вибратися із міста самостійно.

Про це розповів міський голова Олешок Євген Рищук у інтерв’ю «Українському радіо», передає ua.news.

За його словами, будинки в Олешках затоплені майже під дах, а рівень води на вулицях сягає трьох метрів.

«Олешки затоплені десь на 90%, можливо трохи більше. Тобто у місті дуже мало сухої території», – каже мер.

При цьому Рищук зазначає, що вода прибуває далі, проте оскільки у Новій Каховці вода вже почала спадати, очікується, що її рівень знизиться і в Олешках приблизно за добу чи дві.

«Інше питання – чи піде вона зовсім на нуль, чи просто впаде рівень? Тому що рівень води сьогодні в місті – 2-3 метри. Будинки затоплені майже під дах. Крім того, місто Олешки має низини. Тож там рівень води піднявся до 4 метрів. Тобто ситуація щодо підтоплення важка», – констатує міський голова.

Щодо евакуації населення, що російська окупаційна «влада» нічого не робить, щоб врятувати людей із затоплених Олешок, а також загарбники не випускають громадян, які бажають залишити територію громади самостійно.

«Мені люди з деяких населених пунктів пишуть і телефонують, що росіяни не випускають людей, які самі хочуть виїхати. Тож люди з учорашньої ночі сидять на дахах. Крім того, коли росіяни прийшли в місто і в села, вони конфіскували всі плавзасоби у населення. Тобто знайти човни – проблема», – каже Рищук.

У населеному пункті після захоплення російськими військами залишилося проживати близько 8 тисяч осіб, що становить близько 20% від 40 тисяч населення до окупації.

Після руйнування Каховської ГЕС в Херсонській області вже є повністю затоплені населені пункти.

«Сьогодні (7 червня, – ред.) у нас є населені пункти, які затоплені на 100%, є населені пункти, які затоплені на 10%. А в тих, що знаходяться трохи далі за ріку, зовсім нічого немає», – сказав Рищук.

Так, Підстепне та Піщанівка затоплені десь на 50%, Козачі Лагері – на 10%, додав мер.

Як повідомляло Інше ТВ, «На території Херсонської та Миколаївської областей вже врятовано понад 2 тисячі людей. Але абсолютно катастрофічна ситуація на окупованій території» – звернення Зеленського (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube