В Болгарії “мертві душі” замість біженців – людей, “які не в’їжджали, та дітей, які не народилися»


09:3903.06.2023

Міністерство внутрішніх справ Болгарії виявило порушення в реалізації програм розміщення українських біженців.

Про це заявив глава МВС Болгарії Іван Демерджиєв, передає «Радіо Європа».

Болгарія від початку повномасштабного вторгнення прихистилаі сотні тисяч біженців із України. Вони розмістилися в пансіонатах, готелях, пунктах відпочинку та таборах. Для цього передбачено фінансування з держбюджету та коштів Європейського союзу.

За словами Демерджиєва, у ході перевірок виявлено дублювання реєстрацій, а також «розміщення понад максимальну місткість готелів людей, які не в’їжджали до Болгарії, та дітей, які не народилися».

«Іноді це стосується кількох готелів, які належать одній і тій самій людині. Вона може не знати, що ці біженці перебувають у трьох різних місцях одночасно», – пояснив міністр.

Імовірно, таке фіктивне розміщення біженців здійснюється з метою незаконно збагатитися за рахунок коштів бюджету і ЄС. Інформація, отримана в ході перевірок, уже передана до прокуратури, додав посадовець.

Він додав, що обговорив ситуацію з послом України в Болгарії. Метою було розмежувати людей, які потребують допомоги, і “туристів”. Дані перевірок МВС були передані до прокуратури.

Вперше про цей випадок повідомив міністр внутрішніх справ кілька днів тому. Це сталося під час потрясінь у болгарській системі правосуддя та політичному житті, а також у той час, коли орієнтовані на Захід коаліції ГЄРБ-СДС та “Ми продовжуємо зміни – демократична Болгарія” намагаються сформувати уряд.

Теза про те, що в Болгарії громадяни України, які тікають від війни, є “туристами” і приїжджають “на курорт”, використовується проросійськими групами в Інтернеті та представниками проросійських політичних партій і організацій. Проблеми з організацією розміщення біженців у країні існують з самого початку війни. Представники уряду Кирила Пєткова навіть звинувачували їх у тому, що вони не переїжджають у встановленому владою порядку з приватних готелів до державних баз. Значну підтримку їм надавали волонтери та неурядові організації.

Десятки тисяч біженців не залишилися в Болгарії, оскільки тут не були створені умови для їхньої адаптації. Водночас такі країни, як Польща та Чехія, зуміли інтегрувати сотні тисяч українців у суспільство та бізнес.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube