Сюзники поставили Україні ефективну техніку з мінімумом боєприпасів, яких вистачить лише на кілька днів, – Павел


12:1201.05.2023

Чеська Республіка у співпраці з іншими союзниками шукатиме шляхи збільшення поставок боєприпасів в Україну. Про це заявив президент Петр Павел після повернення з України, де він перебував з робочим візитом, пише видання České noviny

За його словами, Україна відчуває гостру нестачу боєприпасів, які необхідні для того, щоб почати контрнаступ і відновити контроль над своєю територією.
“Із зустрічей, які я мав в Україні – а їх було багато, як на центральному рівні, так і на рівні одного регіону – стало дуже зрозуміло, що найбільше сьогодні Україні для успішної оборони потрібні боєприпаси, – сказав Павел після прибуття до військового аеропорту в празьких Кбелях.

“Звісно, технологій також не вистачає, але критична нестача боєприпасів не лише обмежує здатність України ефективно оборонятися, але й певною мірою обмежує її здатність до успішного контрнаступу. І якщо вони хочуть відновити контроль над окупованою територією, яку Росія агресивно утримує вже більше року, то іншого шляху, окрім контрнаступу, дійсно немає”, – продовжив генерал армії у відставці. За його словами, росіяни мають перевагу в артилерійських стволах і ракетних установках, але здебільшого лише в кількості боєприпасів – вони вистрілюють в чотири-п’ять разів більше, ніж українці щодня.

Павел згадав, що він відвідав один з полігонів в Україні, де є чеська гаубиця і реактивна система залпового вогню “Перемишль”. За його словами, навіть через рік вони все ще надійно працюють і українці їх хвалять. “Що заважає їх ще більшому та ефективнішому використанню для захисту української території, так це боєприпаси”, – зазначив він.

За його словами, союзники постачають Україні дуже ефективну техніку, наприклад, сучасні танки, але з абсолютно мінімальною кількістю боєприпасів. Українці можуть розгорнути цю техніку лише на кілька днів, а потім повинні відвести її назад. “По суті, це перетворюється на складську одиницю. І в цьому немає особливого сенсу”, – зазначив Павло.

“Ми будемо продовжувати шукати шляхи, щоб не тільки збільшити постачання боєприпасів з наших джерел, але й будемо творчо шукати шляхи у співпраці з нашими союзниками або іншими країнами, щоб за короткий проміжок часу доставити в Україну те, що їм потрібно”, – сказав президент. За його словами, Чехія вже пройшла деякі з цих шляхів і знає, яким шляхом йти далі. За його словами, необхідні боєприпаси часто вже не виробляються в Чехії, але є в наявності в деяких інших країнах. “Часто їхні запаси є в країнах, які традиційно приймали радянську техніку”, – сказав він.

Президент також подякував усім з Чехії, Польщі та України, хто долучився до його візиту. Він сказав, що він був складним як з точки зору організації, так і з точки зору безпеки. “Весь наш візит був однією великою подорожжю – ми їхали вночі, вдень проводили переговори, і ми навіть ніде не ночували. Все пройшло точно за планом, без жодних збоїв. Ми досягли всіх цілей, які хотіли”, – розповів він. З поїздки він привіз у подарунок від бійців з полігону розмальовану скриню з військовою каскою та польовий посуд, з якого їдять українські солдати.

Павел прибув до України в четвер увечері поїздом з Польщі разом з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою. У п’ятницю вони провели переговори в Києві з президентом України Володимиром Зеленським та іншими державними посадовцями, зокрема про військову підтримку. Делегація була змушена на годину сховатися в готелі через повітряну тривогу, оскільки Росія розпочала нову хвилю повітряних ударів.

Зеленський запевнив Павла і Капутову, що Україна готова виконати всі умови для вступу до Європейського Союзу. Павел має намір наполягати на початку відповідних переговорів про вступ до кінця цього року.

Президент Чехії також відвідав місто Буча, яке стало одним із символів воєнних злочинів. У суботу він відвідав східноукраїнське місто Дніпро, яке розташоване за кілька десятків кілометрів від нинішньої лінії фронту. Він відвідав, серед іншого, об’єкти для біженців з інших регіонів України. Він також відвідав багатоквартирний будинок, який був зруйнований російським снарядом у січні, в результаті чого загинуло п’ять десятків цивільних осіб, включаючи дітей. За словами видання, Павел є першим іноземним президентом, який відвідав східну Україну після російського вторгнення. Чеська Республіка планує відкрити генеральне консульство у високоіндустріальній Дніпропетровській області.

За словами Павела, Чехія має проекти у п’яти сферах, які є ключовими для відновлення України: охорона здоров’я, енергетика, транспортна інфраструктура, управління водними ресурсами та житлове будівництво.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Україна та Чехія спільно вироблятимуть боєприпаси, зброю, літаки та ремонтуватимуть танки



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube