Справжній витік військових документів чи імітація, але Україна частково змінила плани, а союзники США обурені, – CNN


07:2010.04.2023

Україна змінила деякі свої військові плани після того, як стався витік секретних документів Пентагону у мережу.

Про це пише CNN з посиланням на джерело, близьке до президента України Володимира Зеленського. ІншеТВ переклало для вас цей текст.

Високосекретні документи Пентагону, що просочилися в мережу протягом останніх тижнів, відкрили рідкісне вікно в те, як США шпигують як за союзниками, так і за супротивниками, що глибоко стурбувало американських чиновників, які побоюються, що ці викриття можуть поставити під загрозу чутливі джерела і скомпрометувати важливі міжнародні відносини.

Деякі з документів, які, за словами американських чиновників, є автентичними, викривають масштаби американського прослуховування ключових союзників, включаючи Південну Корею, Ізраїль та Україну.

Інші розкривають ступінь проникнення США в Міністерство оборони Росії і російську найманську організацію “Вагнер Груп”, в основному через перехоплені комунікації і людські джерела, які тепер можуть бути відрізані або поставлені під загрозу.

Інші розкривають ключові слабкі місця в українському озброєнні, протиповітряній обороні, чисельності і готовності батальйонів у критичний момент війни, коли українські війська готуються до контрнаступу проти росіян – і саме тоді, коли США і Україна почали розвивати більш довірливі відносини у сфері обміну розвідувальною інформацією.

Україна вже змінила деякі свої військові плани через цей витік, повідомило CNN джерело, близьке до президента України Володимира Зеленського.

Мін’юст США розпочав розслідування витоку секретних військових документів
Пентагон організував “міжвідомчі зусилля” для оцінки наслідків витоку, заявила в неділю заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

“Міністерство оборони продовжує вивчати і оцінювати достовірність сфотографованих документів, які поширюються в соціальних мережах і які, як видається, містять чутливі і вкрай секретні матеріали”, – йдеться в заяві Сінгх. “Було розпочато міжвідомчу роботу, зосереджену на оцінці впливу цих фотографій на національну безпеку США, а також на наших союзників і партнерів”.

Сінгх додав, що офіційні особи США на вихідних говорили з союзниками і партнерами про витік і поінформували “відповідні комітети Конгресу”.

За словами офіційних осіб, витік також змусив Пентагон вжити заходів для посилення контролю за потоком таких надсекретних документів, які зазвичай доступні в будь-який день сотням людей в уряді.

Об’єднаний штаб, який складається з вищого військового керівництва Міністерства оборони, що консультує президента, вивчає списки розсилки, щоб з’ясувати, хто отримує ці доповіді, сказав один з представників оборонного відомства. Багато документів мають позначки, які вказують на те, що вони були підготовлені розвідувальним підрозділом Об’єднаного штабу, відомим як J2, і, схоже, є документами для брифінгів.

У п’ятницю Сінгх заявив, що міністерство продовжує вивчати це питання і направило його до Міністерства юстиції, яке окремо підтвердило CNN, що розпочало розслідування щодо джерела витоку.

Дипломати розчаровані

Документи з’явилися в Інтернеті минулого місяця на платформі соціальних мереж Discord, згідно зі скріншотами постів, з якими ознайомилася CNN. Пости являють собою фотографії зім’ятих документів, покладених поверх журналів і оточених іншими випадковими предметами, такими як пакети на блискавці і клей “Горила”. Як повідомило CNN джерело, знайоме з такими документами, вони виглядають так, ніби їх похапцем склали і запхали в кишеню перед тим, як винести з безпечного місця.

Представник Discord підтвердив у неділю в своїй заяві, що вони співпрацюють з правоохоронними органами у розслідуванні.

Хоча шпигунство є неминучою частиною збору інформації розвідувальним співтовариством США по всьому світу, дипломати з деяких згаданих країн сказали CNN, що вони розчаровані – і це шкодить репутації США – тим, що ця інформація стала надбанням громадськості.

Союзники США проводять оцінку збитків, намагаючись визначити, чи не скомпрометував цей витік їхні власні джерела і методи.

“Ми очікуємо, що США поділяться з нами оцінкою збитків найближчими днями, але ми не можемо чекати на їхню оцінку. Наразі ми робимо власну оцінку”, – заявив чиновник з країни, яка є учасницею угоди про обмін розвідданими зі США “П’ять очей”, до якої входять Австралія, Канада, Нова Зеландія та Велика Британія.

“Ми вивчаємо ці документи, щоб з’ясувати, чи не походить якась розвідувальна інформація з нашої колекції”, – сказав чиновник.

Другий представник “П’яти очей” висловив занепокоєння тим, що витік інформації про війну в Україні шкодить країні на полі бою.

Він також зазначив, що викликає занепокоєння один з лютневих документів під назвою “Росія-Україна: Битва за Донбас, ймовірно, зайде в глухий кут до 2023 року”. У документі наголошується на труднощах з оцінкою “витривалості українських операцій”.

“Результати для України будуть важкими, але це не допоможе, якщо приватна оцінка США, яка вказує на ймовірну багаторічну патову ситуацію, буде оприлюднена публічно”, – сказав чиновник.

Шпигунство за друзями

CNN проаналізував 53 витоки документів, які, як видається, були створені в період з середини лютого до початку березня.

Один з документів свідчить про те, що США шпигували за Зеленським. Це не дивно, зазначило джерело, близьке до Зеленського, але українські чиновники глибоко розчаровані витоком інформації.

У доповіді американської розвідки, джерело якої посилається на розвідку сигналів, йдеться про те, що Зеленський наприкінці лютого “запропонував завдати удару по місцях дислокації російських військ у Ростовській області” за допомогою безпілотних літальних апаратів, оскільки Україна не має далекобійного озброєння, здатного дістатися так далеко.

Сигнальна розвідка включає перехоплені повідомлення і в широкому розумінні визначається Агентством національної безпеки як “розвіддані, отримані з електронних сигналів і систем, що використовуються іноземними цілями, таких як системи зв’язку, радари і системи озброєння”.

Ці розвіддані можуть пояснити публічні коментарі США про небажання надавати Україні ракетні системи дальнього радіусу дії через побоювання, що Київ використовуватиме їх для нанесення ударів по території Росії. Але Україна пообіцяла не використовувати для цього зброю, надану США.

У зв’язку з цим, в іншому звіті розвідки йдеться про те, що Китай може використати українські удари по цілях в глибині Росії “як можливість представити НАТО як агресора, і може збільшити свою допомогу Росії, якщо вважатиме, що ці удари були значними”.

Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента України, заявив у своєму Telegram-каналі в п’ятницю, що вважає поширені документи неавтентичними, такими, що “не мають нічого спільного з реальними планами України” і заснованими на “великій кількості вигаданої інформації”, поширюваної Росією.

В іншому документі напрочуд детально описується розмова між двома високопоставленими південнокорейськими чиновниками з питань національної безпеки про занепокоєння Ради національної безпеки країни щодо запиту США на боєприпаси.

Чиновники були стурбовані тим, що постачання боєприпасів, які США потім відправлять в Україну, порушить політику Південної Кореї щодо відмови від надання летальної допомоги країнам, які перебувають у стані війни. Згідно з документом, один з чиновників запропонував спосіб обійти цю політику, не змінюючи її – продати боєприпаси Польщі.

Документ вже викликав суперечки в Сеулі, а південнокорейські чиновники заявили журналістам, що планують підняти це питання у Вашингтоні, повідомляє The New York Times.

Чиновники з інших країн також планують підняти це питання у Вашингтоні, але вони ще не мали таких розмов, оскільки чекають, що адміністрація Байдена скаже про витік документів найближчими днями, повідомили кілька дипломатів.

Тим часом, звіт розвідки про Ізраїль викликав обурення в Єрусалимі. У звіті, підготовленому ЦРУ на основі даних розвідки, йдеться про те, що головне розвідувальне відомство Ізраїлю, Моссад, заохочувало протести проти нового уряду країни – “включно з кількома відвертими закликами до дій”, – стверджується у звіті.

Офіс прем’єр-міністра Ізраїлю відповів від імені Моссаду в неділю вранці, назвавши звіт “брехливим і безпідставним”.

“Моссад і його високопосадовці не заохочували і не заохочують співробітників агентства приєднуватися до демонстрацій проти уряду, політичних демонстрацій або будь-якої політичної діяльності”, – йдеться в заяві. “Моссад і його співробітники, які перебувають на службі, взагалі не займалися питанням демонстрацій і віддані цінностям служби державі, якими Моссад керувався з моменту свого заснування”, – йдеться в заяві.

Інший засекречений документ, також отриманий з розвідки “Сигнал”, дає змогу зрозуміти, як США оцінюють політику своїх союзників і як вони можуть впливати на неї, щоб змінити її.

Документ під назвою “Ізраїль: Шляхи надання летальної допомоги Україні”, йдеться про те, що Єрусалим “ймовірно, розгляне можливість надання летальної допомоги під посиленим тиском США або у разі погіршення відносин з Росією”.

Ще один документ показує, що США думають про наміри деяких європейських країн передати винищувачі Україні, яка просить про них вже більше року.

23 лютого, йдеться у звіті, Болгарія висловила готовність передати Україні свій парк літаків МіГ-29, що є “викликом”, оскільки це залишить Болгарію без винищувачів для виконання місій повітряної поліції, доки не будуть поставлені американські F-16, “до яких залишився щонайменше рік”.

Шпигунство за ворогами

Масштабний витік також свідчить про те, що проникнення США в Міністерство оборони Росії і найману організацію “Вагнер Груп” є глибшим, ніж вважалося раніше.

Значна частина інформації про Росію була зібрана через перехоплені повідомлення, що викликає занепокоєння, що росіяни можуть змінити свої методи спілкування, щоб краще приховувати свої плани.
Людські джерела також можуть бути під загрозою. Карти пересування російських військ та їхнього потенціалу, включені до скарбнички документів, частково отримані з конфіденційних джерел, що викликає побоювання серед американських чиновників, що ці ресурси можуть опинитися в небезпеці.

Документи показують, що США змогли перехопити російські плани нанесення ударів, аж до того, які саме теплоелектростанції, електричні підстанції, залізничні та автомобільні мости російські війська планували атакувати в Україні і коли.

США також змогли перехопити російську стратегію боротьби з танками НАТО, які мають увійти в Україну з квітня. План “передбачав створення трьох зон вогню на основі дальності – великої, середньої і малої – з кожною зоною, що охоплює певні види озброєння і типи підрозділів”, – йдеться у звіті американської розвідки.

Висвітлюючи занепокоєння США щодо групи Вагнера, яка налічує тисячі осіб, що діють в Україні, документи обговорюють відновлення вербування Вагнером російських ув’язнених для участі в бойових діях в Україні, що підкреслює “постійний вплив її лідера на Путіна”, – йдеться в одному з доповідей, – і плани групи посилити свою присутність в Африці і на Гаїті.

Документи також дають уявлення про кількість жертв з обох боків – цифри, які, як відомо, важко підрахувати точно, і які США неохоче оприлюднюють у деталях.

Згідно з одним із документів, станом на лютий російські війська зазнали втрат від 189 500 до 223 000 осіб, у тому числі 43 000 військовослужбовців загинули в боях. Україна, тим часом, зазнала втрат від 124 500 до 131 000 осіб, з яких до 17 500 загинули в бою, йдеться в доповіді.

Недоброзичливці вже використовують витік документів для поширення дезінформації, кажуть аналітики. Наприклад, документ з цифрами жертв був змінений протягом останніх тижнів, щоб зменшити кількість загиблих росіян більш ніж удвічі, перш ніж він був поширений на проросійських Telegram-каналах.

Відповідаючи на запитання про зображення, що циркулюють у Twitter і Telegram, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив CNN у п’ятницю, що “у нас немає жодних сумнівів щодо прямої чи опосередкованої участі США і НАТО в конфлікті між Росією і Україною”.

“Цей рівень залучення зростає, зростає поступово”, – сказав він. “Ми стежимо за цим процесом. Ну, звичайно, це ускладнює всю історію, але це не може вплинути на кінцевий результат спецоперації”.

Нагадаємо: Скандал. В мережу злили секретні документи про підготовку наступу ЗСУ, частина з них спотворені, -The New York Times

А потім у соцмережах з’явилася нова порція секретних документів США щодо України, Близького Сходу і Китаю – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube