Сі Цзіньпін переписав політичну конституцію Китаю – тепер ніякого марксизму, ленінізму, вчень Мао і Ден Сяопіна, тільки він


07:3331.03.2023

Керівництво Китаю проводить “ідеологічну зачистку” керівних документів, видаляючи з них згадки про керівну роль класиків світового та китайського комунізму.

Про це повідомляє Radio Free Asia.

Китай переписав свої політичні правила, щоб вилучити посилання на будь-яку ідеологію, окрім ідеології верховного партійного лідера Сі Цзіньпіна, змусивши свій кабінет, Державну раду, координувати всі “важливі рішення” з вищим керівництвом Комуністичної партії.

Посилання на марксизм, ленінізм, вчення Мао Цзедуна, Ден Сяопіна та ідеології колишніх президентів Цзян Цземіня і Ху Цзіньтао були вилучені з нової версії документа під назвою “Порядок роботи Державної ради”, яка була опублікована на офіційних сайтах 18 березня.

Чиновники Державної ради під керівництвом нового прем’єра Лі Кецяна посилаються виключно на політичну думку Сі Цзіньпіна, а звід правил був скорочений з 64 статей до 43.

Хоча наказ слідувати вказівкам Центрального комітету правлячої Комуністичної партії на чолі з Сі Цзіньпіном залишився незмінним, чиновники також тепер зобов’язані “своєчасно повідомляти Центральний комітет про будь-які важливі рішення, значущі події та важливі ситуації”.

“Цей перегляд правил підкреслює важливість лояльності до Сі Цзіньпіна і має на меті зменшити вплив Мао, Цзяна і Ху в спробі [партійного керівництва] відновити контроль над Державною радою”, – сказав Чжан в інтерв’ю Радіо Свобода.

“Цей перегляд правил обмежує свободу Державної ради у прийнятті рішень, в той час як централізація [керівництва] продовжується”, – сказав він.

“Ми [також] бачимо, що Сі бере на себе керівну роль у Державній раді”.

За попередників Сі Державна рада, як правило, була прерогативою прем’єр-міністра, який відповідав за повсякденне управління країною і формулювання економічної політики.

Минулого тижня Центральний комітет розпочав загальнонаціональну дисциплінарну кампанію, яка перевірить 96 мільйонів членів партії на лояльність до верховного лідера Сі Цзіньпіна і відсіє “білих овець” і “дволиких” чиновників від владних посад, які були призначені на них конкуруючими політичними фракціями, під керівництвом “робочої групи”, керованої Центральною партійною дисциплінарною інспекційною комісією.

“Лише один знак для партії

Політичний оглядач Хуан Чанген вважає, що вилучення з документа посилань на марксизм-ленінізм і політичні ідеології Мао Цзедуна, Ден Сяопіна і Цзян Цземіня переконливо свідчить про те, що відтепер у Держраді буде мало місця для незалежного ухвалення рішень.

“В останні роки Державна рада мала певний простір для переговорів [з партійним керівництвом], але тепер все це зникло, – прогнозує Хуан: “Рано чи пізно вони приберуть і ці згадки з партійного статуту”.

“Вони дають зрозуміти, що тепер є лише одна вивіска, якої партія повинна дотримуватися – решти більше не існує, і [стара концепція групи вищих керівників у] партійному центрі також зникла”.

Поправки до партійного статуту, затверджені на 20-му з’їзді партії в жовтні минулого року, описують погляди Сі Цзіньпіна як “суть китайської культури і дух часу”, схвалюють його ідеологію і ставлять перед 90 мільйонами членів партії завдання “захищати” його позицію як “основного” лідера.

Цай Ся, колишній професор Школи Комуністичної партії, заявив тоді, що ці поправки фактично перетворили партію на особисту “банду” Сі, члени якої зобов’язані підтримувати його лідерство.

Нагадаємо також: Перелік документів, підписаних в Москві під час візиту Сі Цзіньпіна



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube