Росіяни почали скидати з дронів неконвенційні гранати з хімічною вибухівкою, – ЗСУ


21:3127.03.2023

Російські окупанти почали скидати на позиції українських сил гранати з хімічною вибухівкою з дронів, що заборонено міжнародними конвенціями.

Про це повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський в ефірі телемарафону, передає Ліга.

“Ворог застосовує хімічні боєприпаси – скидає з безпілотних летальних апаратів вибухівку з хлорпікрином”, – сказав речник ЗСУ.

За його словами, 23 березня у росіян був “пробний варіант” скидання такої вибухівки – було зафіксовано один випадок. Наступного дня вони вже скинули дві вибухівки, а за вчорашній день – шість.

Він наголосив, що така зброя не є конвенційною.

Перший дрон з такою вибухівкою, за його словами, було збито місяць тому на Запорізькому напрямку. Боєприпас у вигляді гранати К-51 не розірвався.

“Якщо потрапляє в окоп або бліндаж, треба мати протигаз або відійти від того місця, тому що викликає і блювоту, і сльози”, – зазначив Дмитрашківський.

У сьогоднішньому вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що на Авдіївському та Мар’їнському напрямках росіяни застосували аерозольні “сльозогінні” гранати нелетальної дії в районах населених пунктів Новокалинове, Ласточкине, Первомайське та Мар’їнка.

Вчора Луганський прикордонний загін інформував, що на Луганщині прикордонники збили ворожий дрон з “цікавим” боєприпасом – після приземлення безпілотника бійці виявили на ньому систему скиду з сльозогінною гранатою К-51.

Прикордонники наголосили, що це був перший випадок застосування окупантами подібних гранат по їхніх позиціях.

К-51 — радянська ручна аерозольна “сльозогінна” граната нелетальної дії. Застосування хімічних засобів боротьби з заворушеннями (зокрема, речовин сльозогінної дії) “як засіб ведення війни” заборонено Конвенцією про хімічну зброю (стаття 1, пункт 5) та Женевським протоколом 1925 року. Радянська армія застосувала гранати К-51 під час розгону масових протестів 9 квітня 1989 року в Тбілісі. Тоді вибух кількох гранат спричинив паніку, яка призвела до тисняви та майже 4000 постраждалих. Також окупанти застосовували К-51 під час боїв за термінали Донецького аеропорту в 2015 році.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube