Води з Дніпра не буде, – Миколаївводоканал


16:4524.03.2023

Такий висновок можна зробити з офіційного повідомлення пресслужби міського комунального підприємства “Миколаївводоканал”. Не зрозуміло тільки, це не буде назавжди, чи на невідомий термін часу.

“В квітні минулого року окупанти на чотирьох ділянках підірвали водогін «Дніпро-Миколаїв», що пролягав на той час окупованою територією Херсонщини. Пів мільйонне місто Миколаїв на місяць залишилося взагалі без централізованого водопостачання. Згодом представникам міської влади з фахівцями комунального підприємства «Миколаївводоканал» вдалося відновити подачу води в будинки містян, але вже з Бузького лиману. Якість якої, навіть після очищення, не відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Після проведених аналізів, фахівці лабораторії підприємства зробили висновок: централізовано в місто подається вода в якій від допустимої норми значно перевищено вміст хлоридів, загальна жорсткість, вище окиснюваність, сульфати, мінеральні солі тобто сухий залишок. Таким чином, вода дуже корозійна та занадто швидко руйнує технічне обладнання підприємства та мережі в місті. Як результат щодоби на водопровідних та каналізаційних мережах фіксується до 20 аварій. Для оперативної ліквідації, комунальники вимушені залучати на допомогу підрядні організації.

На даний час поки не можливо відновити централізоване водопостачання саме питної води з р. Дніпро. Адже в місті, де розташовані виробничі підрозділи працювати небезпечно! Фахівці підприємства неодноразово намагалися зробити ремонт, але в результаті щоденних обстрілів в січні місяці троє працівників отримали поранення, один з яких перебував в важкому стані.

За час повномасштабного вторгнення рф в Україну, терористи завдали шкоди «Миколаївводоканал» на суму понад 38 мільйонів гривень. Наразі керівництвом підприємства спільно з фахівцями французькою консалтинговою компанією EGIS та Європейським Інвестиційним Банком (ЄІБ), за сприяння Міністерства розвитку громад та територій України в рамках проекту “Програма розвитку міської інфраструктури України” було розроблено технічне завдання з підготовки техніко-економічного обгрунтування щодо альтернативного питного водопостачання в м. Миколаїв”, – повідомила пресслужба “Миколаївводоканалу”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube