Кулеба провів розмову з головою МЗС Китаю. Ось що про неї кажуть у нас і в Піднебесній


19:2816.03.2023

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганем. Про це він повідомив у Twitter.
“Під час моєї сьогоднішньої розмови з державним радником і міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганем ми обговорили значення принципу територіальної цілісності”, – написав Кулеба.

За його словами, у розмові він наголосив на важливості формули миру президента Володимира Зеленського для припинення агресії й відновлення справедливого миру в Україні.
Те, як цю розмову розцінюють в Китаї, в повідомленні  на сайті китайського МЗС. Там сказано:
“Цінь Ган зазначив, що за останні 31 рік з моменту встановлення дипломатичних відносин китайсько-українські відносини зберігають динаміку розвитку. Українська сторона висловила свою прихильність до побудови щирих відносин з Китаєм на основі взаємної поваги, яку Китай цінує і готовий співпрацювати з українською стороною для сприяння сталому і стабільному розвитку відносин між двома країнами з довгостроковою перспективою. Китайсько-українське прагматичне співробітництво має хорошу основу і великий потенціал, а процес модернізації в китайському стилі забезпечить більш широкі можливості для взаємовигідного співробітництва між Китаєм і Україною.

Кулеба зазначив, що Китай є не лише важливим партнером України, але й незамінною та ключовою силою в міжнародних відносинах. Він привітав Китай з нещодавнім успіхом у зближенні між Саудівською Аравією та Іраном. Україна і надалі дотримуватиметься принципу “одного Китаю” та поважатиме територіальну цілісність Китаю, а також сподівається на зміцнення взаємної довіри та поглиблення співпраці з Китаєм у різних сферах.

Кулеба представив ситуацію в українській кризі та перспективи мирних переговорів, подякував Китаю за надання гуманітарної допомоги Україні та зазначив, що позиційний документ, опублікований Китаєм щодо політичного врегулювання української кризи, відображає його щирість у сприянні припиненню вогню та припиненню війни, і висловив сподівання на продовження комунікації з Китаєм.

Цінь Ган зосередився на “чотирьох принципах”, висунутих Головою КНР Сі Цзіньпіном, підкресливши, що Китай завжди дотримувався об’єктивної та неупередженої позиції з українського питання, відданий справі досягнення миру та сприяння переговорам, і закликав міжнародну спільноту створити умови для мирних переговорів. Китай стурбований ескалацією кризи, яка може вийти з-під контролю, і сподівається, що всі сторони зберігатимуть спокій, раціональність і стриманість, якнайшвидше відновлять мирні переговори і наполягатимуть на поверненні до політичного вирішення. Я сподіваюся, що Україна і Росія зберігатимуть надію на діалог і переговори і не зачинятимуть двері для політичного вирішення, яким би важким і складним воно не було. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль для припинення вогню, щоб зупинити війну, послабити кризу і відновити мир”, – сказано в повідомленні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube