Зіткнення російських Су-27 з американським безпілотником. Реакція сторін і все, що відомо на зараз


06:4715.03.2023

Як повідомляло вчора ІншеТВ, над Чорним морем російський Су-27 збив американський безпілотник.

Посол РФ у США Анатолій Антонов після інциденту зі збиттям американського дрона MQ-9 Reaper над Чорним морем заявив про небажання “конфронтації” його країни зі Штатами, і нібито американська авіація має триматися подалі “від російського кордону”.

Про це повідомляє CNN.

Дипломат у розмові з журналістами після виклику до Держдепартаменту США через ситуацію з безпілотником запитав у представників ЗМІ, яка б була реакція США, якби такий БПЛА “раптово з’явився поряд з Нью-Йорком або Сан-Франциско”.

“Ви можете собі уявити реакцію преси США, Пентагону на цей безпілотник? Що це був за безпілотник? Подумайте про це, перш ніж викликати мене до Держдепу. Бойове навантаження 1700 кг”, – сказав Антонов.

За його словами, Міноборони будь-якої країни нібито могло б таким чином відреагувати “на загрозу появи такої небезпеки вздовж своїх кордонів”.

Посол РФ заявив, що “на наш погляд, американським літакам нема чого робити поблизу російського кордону”.

Також російський дипломат висловив думку, що дії російських пілотів були професійними, і “жодних контактів не було, наші винищувачі не застосовували жодної зброї”.

“Російська Федерація не зацікавлена у конфронтації. Російська сторона зацікавлена у прагматичних відносинах із США на користь як російського, так і американського народу”, – запевняє Антонов.

Як повідомляє The New York Times з посиланням на високопоставленого американського військового чиновника, хоча безпілотники, відомі як Reaper, можуть нести ракети Hellfire, цей безпілотник не був озброєний.

Джерело The New York Times також відзначило, що БПЛА вів спостереження приблизно за 120 км на південний захід від Криму. За його словами, апарат має складні камери та інші датчики, які дозволяють “заглянути до Криму”, не наближаючись до повітряного простору півострова.

Під час перехоплення російськими літаками він був на висоті близько 7,6 км. Су-27 армії РФ кружляли над ним і зливали на нього паливо, мабуть, намагаючись зіпсувати його устаткування.

За словами джерела NYT, безпілотник вилетів з авіабази в Румунії вранці 14 березня для виконання планової розвідувальної місії, яка зазвичай триває близько 9-10 год.

“Цей епізод приголомшив американських військових, які спостерігали за ним по відеозв’язку з безпілотника в оперативному центрі на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині”, – пише видання.

У Пентагоні кажуть, що зіткнення американського безпілотника з російським літаком “ймовірно, пошкодило” останній. Також у Міноборони США кажуть, що Росія “не отримала” дрон. Про це сказав журналістам прессекретар Пентагону Пет Райдер, повідомляє Sky News.

Перехоплення безпілотників не є рідкістю, але “така поведінка є незвичайною, сумною та небезпечною”, сказав він.

Дії росіян американський чиновник назвав “небезпечними, непрофесійними”. “Думаю, дії говорять самі за себе”, – зауважив він.

За словами Райдера, російський Су-27, який зачепив пропелер безпілотника, ймовірно, також було пошкоджено.

Він розповів, що оператори безпілотника були змушені розбити його після зіткнення, оскільки пошкодження гвинта MQ-9 зробило його некерованим.

Відповідаючи на запитання, чи летів безпілотник поблизу України, він додав, що “було далеко від будь-якої території України”.

Представник Пентагону відмовився коментувати операції з пошуку дрона, але додав, що “Росія не має дрона”.

Безпілотник MQ-9 дійсно може бути озброєний, але він виконував розвідувальну місію в міжнародних водах, і Пентагон не коментуватиме, чи була на борту зброя, сказав Райдер.

За його словами, два Су-27 летіли поряд з безпілотником близько 40 хвилин, але до зіткнення не було радіозв’язку між США і Росією.

На місці збитого розвідника вже працює інший безпілотник. Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону і в коментарі “Українській правді”.

“Американська авіація в Чорному морі знаходиться на постійній основі. Чорне море – це не внутрішнє море Росії, як вони там окупували Азовське море, і вважають його своїм.

Чорне море експлуатують багато країн, в тому числі члени НАТО Туреччина та Румунія. Є міжнародний повітряний простір, де безперешкодно можуть літати літаки, зокрема і розвідники…

Те, що робить держава-терорист, зрозуміло, з якими схильностями… Інцидент мають коментувати в першу чергу Сполучені Штати і вони, очевидно, будуть робити відповідні висновки. А реакція Штатів була миттєвою: на його місце прилетів інший БПЛА, який продовжує свою роботу”.

У коментарі УП Ігнат уточнив, що нинішній інцидент стався в міжнародному повітряному просторі на південний схід від острова Зміїний. Він додав, що росіяни не раз публічно наголошували, що їх дратують американські розвідники в Чорному морі та в повітряному просторі України.

Ігнат повідомив, що американські БПЛА під час гібридної агресії РФ, задовго до повномасштабного вторгнення, моніторили акваторію Чорного моря і лінію розмежування з ОРДЛО.

За словами речника Повітряних сил, раніше MQ-4 Global Hawk постійно був у повітряному просторі України за погодженням з українською владою: він стежив за обстановкою, дотриманням режиму припинення вогню і т.д.

Задля контролю ситуації, підтримки стабільності та партнерів НАТО в регіоні США також використовують розвідувальну авіацію в акваторії Чорного моря – розвідувальні літаки RC-135 та H10 Poseidon.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube