Парламент Грузії остаточно відхилив прект закону про іноагентів


11:1110.03.2023

Парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Таким чином, правляча «Грузинська мрія» та ініціатори документа «Сила народу» виконали вимогу протестувальників на вулицях у Тбілісі.

На сьогоднішнє засідання парламенту було винесено лише одне питання. Депутат від «Сили народу» Гурам Мачарашвілі заявив, що рішення щодо законопроєкту вже ухвалено, тож голосування – лише формальне питання, необхідне для того, щоб довести справу до кінця. Він закликав розпочати голосування без обговорення.

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі також зазначив, що з питання відкликання законопроєкту досягнуто загального консенсусу, тому в обговоренні немає сенсу.

У результаті засідання завершилося буквально за кілька хвилин. Питання ухвалення закону «Про прозорість іноземного впливу» було винесено на голосування і тут же провалено. Після чого Папуашвілі оголосив засідання закритим.

Як повідомляють грузинські ЗМІ, єдиний депутат, який підтримав закон “про іноагентів” у другому читанні, – це Давид Самхарадзе, один із лідерів “Грузинської мрії”.

Також з’ясувалося після вивчення списків, що законопроєкт був провалений голосами опозиції. Основна частина депутатів “Грузинської мрії” в голосуванні участі не брала, пише Новости Грузия з посиланням на Netgazeti.

Напередодні парламентська більшість ухвалила рішення відкликати законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”. Згідно із законодавством Грузії, для офіційного відкликання законопроєкту необхідно було представити проєкт, ухвалений у першому читанні, на пленарному засіданні та відхилити його шляхом голосування у другому читанні.

Другий законопроєкт – “Про реєстрацію іноземних агентів”, який також був запропонований “Силою народу” і не був винесений на голосування в першому читанні, як заявив на засіданні бюро Шалва Папуашвілі, був відкликаний ініціаторами.

Зіткнення між протестувальниками і правоохоронцями сталися після того, як 7 березня ввечері парламент Грузії в прискореному режимі затвердив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», або про “іноземних агентів”. Поліція використовувала проти демонстрантів перцевий спрей, водомети та інші спецзасоби.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube