Туреччина заблокувала транзит санкційних товарів в Рф – 10 тис. найменувань


18:2609.03.2023

Митна система Туреччини блокує оформлення транзиту в Росію вантажів із товарами, що потрапили під санкції, заявили радіостанції “Коммерсант FM” учасники російського логістичного ринку. За їхніми словами, проблеми виникли з транзитом санкційних товарів, які доставляють до Росії за схемою паралельного імпорту.

Про це пише Медуза.

“Ще вчора ми почали отримувати повідомлення від агентів про те, що скасовуються раніше узгоджені букінги вильотів. Сказали, що причина в тому, що транзитні для Туреччини вантажі більше не відправляють у Росію”, – розповів гендиректор компанії “Оптималог” Георгій Властопуло.

Комерційний директор Transasia Logistics Валерія Савенкова зазначила, що учасники ринку не чекають від влади Туреччини офіційних наказів або постанов із цього питання, оскільки в такий спосіб турецька сторона визнала б, що причетна до поставок санкційної продукції в Росію.

“Агентство” пише, що Туреччина закрила транзит вантажів до Росії з Євросоюзу. У коментарі виданню Савенкова розповіла, що технічна можливість оформити транзит у РФ закрилася 8 і 9 березня. За її словами, станом на четвер заборона торкнулася приблизно 10 тисяч найменувань товарів, що потрапили під санкції ЄС, введені за останній рік.

“Ми чекаємо уточнень, чи стосується ситуація тільки санкційних товарів, які увійшли до 10 пакетів санкцій Євросоюзу, чи йдеться взагалі про всі групи товарів, які йдуть на Росію”, – додала представник Transasia Logistics.

У своєму телеграм-каналі компанія “Оптималог” стверджує, що заборона поширюється на авіа- та автоперевезення транзитних вантажів незалежно від коду. При цьому обмеження не зачіпає імпорт із Туреччини вантажів турецького походження.

“Наразі під ударом можуть опинитися вантажі на загальну вартість понад три мільярди доларів у річному вираженні – це якраз зростання турецького імпорту 2022 року, зумовлене, насамперед, транзитними поставками”, – ідеться в повідомленні компанії.

Співрозмовники “Коммерсант FM” пов’язали зупинку транзиту санкційних вантажів із візитом до Туреччини держсекретаря США Ентоні Блінкена в лютому. Раніше Вашингтон неодноразово попереджав Анкару про наслідки за допомогу Росії та Білорусі в обході західних санкцій, введених проти цих країн після російського вторгнення в Україну.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube