Яку зброю планує Китай передати Росії і що вже постачає


10:4224.02.2023

Росія веде переговори з китайською компанією Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology про закупівлю 100 ударних безпілотників.

Про це повідомляє Der Spiegel з посиланням на свої джерела. Партія може бути доставлена у квітні 2023 року.

Компанія Bingo, за інформацією видання, погодилася виготовити та випробувати 100 прототипів безпілотників ZT-180 перед постачанням  їх Міністерству оборони Росії до квітня 2023 року. Зазначається, що ZT-180 здатний нести боєголовку вагою від 35 до 50 кілограмів.

Джерела Der Spiegel вважають, що конструкція китайського ударного дрона може бути схожа на іранський дрон-камікадзе “Шахед-136”.

На наступному етапі Bingo планує постачати компоненти та технологію до Росії. Тоді держава-агресор зможе самостійно виробляти близько 100 безпілотників на місяць.

Торік Китай вже мав плани надати російській армії значно більшу підтримку, ніж було відомо раніше. Згідно з інформацією, отриманою Der Spiegel, компанії, підконтрольні Народно-визвольній армії Китаю, планували постачати запасні частини для російських винищувачів Су-27 та інших моделей. Ймовірно, були розроблені плани підробити товаросупровідні документи, щоб запчастини для військових літаків виглядали як запасні частини для цивільної авіації.

Мікрочіпи, зроблені в Нідерландах
У січні голландський громадський мовник NOS повідомив, що голландські мікрочіпи були поставлені російській оборонній промисловості через китайські компанії. Згідно з повідомленням, аналіз захопленого українськими силами російського наступального озброєння – ракет, гелікоптерів і безпілотників або їхніх уламків – показав, що мікрочіпи з Нідерландів, очевидно, були встановлені в 10 з 27 перевірених російських озброєнь.

Протягом декількох місяців серед співробітників служб безпеки кількох країн циркулювали повідомлення про те, що китайські компанії надавали російській стороні супутникові знімки зон бойових дій в Україні. У відповідь на це уряд США нещодавно вніс китайську супутникову компанію Changsha Tianyi Space Science and Technology Institute до свого санкційного списку. Вашингтон стверджує, що знімки цієї компанії були отримані групою “Вагнера” – російським приватним найманським підрозділом, відомим своєю жорстокістю – для забезпечення “бойових дій в Україні”.

Цивільні безпілотники, як повідомляється, використовуються для військової розвідки

Уряд у Берліні також має інформацію про те, що Китай також постачає російським замовникам комерційні безпілотники, які також можуть бути використані для розвідки в рамках війни в Україні. Військові називають ці пристрої подвійного призначення, оскільки вони можуть бути корисними як у цивільному, так і у військовому застосуванні.

За інформацією, отриманою DER SPIEGEL, безпілотники поставляються російським військам підконтрольними Китаю імпортно-експортними компаніями через Об’єднані Арабські Емірати. Люди, знайомі з аналізом цих угод, кажуть, що існують докази того, що російські війська дійсно розгорнули такі дрони для ведення розвідки вздовж фронту в Україні.

Це може бути однією з причин того, що і канцлер Німеччини Олаф Шольц, і міністр закордонних справ Анналена Бербок порушили питання можливої військової підтримки Москви з боку Пекіна в розмовах з міністром закордонних справ Китаю Ваном на Мюнхенській конференції з питань безпеки. “У моїй останній розмові з представниками Китаю я чітко сказав, що цього не можна допустити”, – заявив канцлер в ефірі політичного ток-шоу “Майбріт Ілльнер” на телеканалі ZDF.

Джерела повідомили DER SPIEGEL, що Ван прохолодно відреагував на закиди німців. Він заявив, що Китай грає за правилами.

Міністерство закордонних справ Китаю також заперечило постачання зброї до Росії, не звертаючись до конкретних звинувачень. “Відомо, що країни НАТО, включаючи США, є найбільшим джерелом зброї для бойових дій в Україні, але вони продовжують стверджувати, що Китай, можливо, постачає зброю до Росії”, – заявив речник МЗС у заяві для DER SPIEGEL, поширеній через посольство Китаю в Берліні. “Це знайомий трюк, який був використаний і викритий незабаром після початку кризи в Україні. … Ми закликаємо НАТО припинити безпідставні спекуляції і наклепи на адресу Китаю в українському питанні”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube