Співпадіння? Після візиту Ван І в Москву в Китаї заявили, що готують вже не мирний план, а окрему позицію


09:3822.02.2023

Головний дипломат Китаю Ван І обговорив війну РФ проти України із секретарем Ради безпеки країни-окупанта Миколою Патрушевим у Москві.

За словами китайців, співрозмовники домовилися “протистояти менталітету холодної війни, конфронтації блоків та ідеологічної опозиції”, а також “зміцнювати співпрацю на багатосторонній основі для покращення глобального управління”.

Також вони обговорили війну РФ проти України, проте Пекін не розкриває подробиць.

Найближчим часом Китай має намір оприлюднити документ, у якому буде викладено позицію Пекіна “щодо України”, це не мирний план. Про це заявив журналістам посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь, повідомляє Reuters.

За словами посла КНР в ООН, Китай, ймовірно, протягом кількох днів опублікує “документ із викладом позиції” щодо України, який “переважно відображатиме послідовну позицію Китаю з цього питання”.

“Ми ніколи не називали це мирним планом. Це документ із викладом позиції”, – сказав Чжан. 

Він додав, що Китай має намір і надалі наголошувати на важливості поваги суверенітету та територіальної цілісності всіх країн.

“Ми наголошуємо, що країни повинні враховувати інтереси безпеки одна одної. Головне, ми закликатимемо до миру, діалогу, мирного врегулювання”, – сказав посол Китаю в ООН.

Цього тижня Генеральна Асамблея ООН має проголосувати за проєкт резолюції, в якому наголошується на “необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру” відповідно до установчого Статуту ООН.

У проєкті тексту Генасамблея вимагатиме від Москви вивести свої війська та закликає до припинення бойових дій. Резолюції Генасамблеї не мають обов’язкової сили, але мають політичну вагу.

Тим часом, Блінкен знову повторив, що США бачать ознаки розгляду Китаєм можливого надання озброєнь Росії.

“Це був би жахливий крок, але не тільки на наш погляд, з погляду багатьох інших країн у Європі та за її межами. І тому я сподіваюся, що Китай не піде на цей крок”, — заявив дипломат.

Він зазначив, що президент США Джо Байден сказав главі КНР Сі Цзіньпіну, що США уважно стежитимуть, чи надає Китай військову допомогу Росії і допомагає їй ухилятися від західних санкцій.

“Якщо він це зробить, це призведе до серйозних проблем у наших відносинах. Тому ми дуже уважно спостерігаємо”, — наголосив Блінкен.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube