The New York Times розповів, як готувався візит Байдена в Україну


12:5920.02.2023

Президент Байден здійснив таємний візит до обложеної столиці України в понеділок, прибувши після годинної подорожі потягом від кордону з Польщею, щоб продемонструвати рішучість своєї адміністрації перед обличчям річного російського вторгнення в країну.

Про це пише The New York Times.

Візит до Києва відбувся таємно з міркувань безпеки: пан Байден залишив Вашингтон без попередження після того, як у суботу ввечері разом з дружиною повечеряв у ресторані, де вони рідко бувають.

У вівторок вранці пан Байден вже мав прибути до Варшави з дводенним візитом, і офіційні особи неодноразово заперечували, що існують будь-які інші плани, які вони могли б оголосити про поїздку до України, поки він там перебуває. Дійсно, Білий дім у неділю ввечері оприлюднив розклад на понеділок, згідно з яким президент все ще перебуває у Вашингтоні, а ввечері відлітає до Варшави, хоча насправді він вже був на півдорозі до України.

Але президент зробив американську підтримку України центральним елементом своїх аргументів на користь відновлення альянсу в Європі, і він сказав радникам, що хоче відзначити першу річницю вторгнення, щоб запевнити союзників у тому, що його адміністрація залишається відданою своїй справі.

Пан Байден прибув до столиці України у вирішальний момент війни, який викликав великий резонанс як у країні, так і за кордоном. Деякі з найвідданіших союзників Америки вимагають від України розпочати переговори про мирну угоду, яка може передбачати відмову від територій, що належать Росії. А в Сполучених Штатах новопризначений спікер Палати представників Кевін Маккарті та деякі з його колег-республіканців вимагають припинити те, що вони називають “порожнім чеком” для військових зусиль.

Несподіваний візит пана Байдена відбувся за день до запланованого на вівторок виступу президента Владіміра В. Путіна, в якому російський лідер, як очікується, розповість про військові зусилля своєї країни на тлі ознак того, що весняний наступ в Україні вже розпочався.

У вівторок вранці пан Байден має зустрітися з президентом Польщі Анджеєм Дудою, а пізніше вдень виступити з промовою у Варшавському замку, що створило б ситуацію, коли пан Байден і пан Путін говорили б про Україну в один і той же день на двох екранах. Було незрозуміло, чи зміниться його графік через візит до Києва.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube