В ЄС скандал через злив інформації про візит Зеленського до Брюсселя


14:4107.02.2023

В ЄС спалахнули взаємні звинувачення серед офіційних осіб після витоку інформації щодо можливого візиту президента України Володимира Зеленського на саміт в Брюсселі.

Про це пише The Guardian.

Після витоку інформації про можливий візит президента України Володимира Зеленського до Брюсселя серед чиновників ЄС почалися взаємні звинувачення, що викликані занепокоєнням щодо його безпеки.

Повідомлялося, що Зеленський планує поїздку до Брюсселя цього четверга, щоб особисто зустрітися з лідерами ЄС на саміті та виступити перед Європейським парламентом на позачерговій сесії.

Вважається, що з моменту російського вторгнення в лютому минулого року він покинув Україну лише один раз: у грудні він здійснив несподіваний візит до Вашингтона, де виступив на спільному засіданні Конгресу США і закликав до надання більшої військової підтримки. Ця поїздка була спланована в умовах суворої секретності через побоювання за його безпеку, хоча деталі просочилися напередодні.

Приблизно за 48 годин до запланованого візиту до Брюсселя про нього повідомили італійські ЗМІ, а згодом про нього оголосила у своєму твіттері Європейська народна партія (ЄНП), правоцентристська група депутатів Європарламенту. “Ми з нетерпінням чекаємо на зустріч з Вами в Брюсселі, пане Президенте”, – йшлося в твіті. Допис був швидко видалений, але потрапив на скріншот, зроблений виданням Politico.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель, який організовує саміти ЄС, покладає відповідальність за витік інформації на Європейський парламент. Його прес-секретар не підтвердив і не спростував візит, заявивши: “Існує відкрите запрошення президенту Зеленському відвідати Брюссель”.

Ця суперечка поставила в незручне становище президента Європейського парламенту Роберту Метсолу, чиїх чиновників звинувачують у витоку інформації. Вона також є членом групи ЄНП, яка коротко проанонсувала візит.

Минулого тижня Зеленський применшив будь-які припущення щодо поїздки до Брюсселя, заявивши: “Є великі ризики, якщо я кудись поїду”.

Ця суперечка показує, як конкуруючі інституції ЄС намагаються продемонструвати солідарність з Україною та свою підтримку Зеленському.

Окремо дипломати ЄС заявили, що Мішель і голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн змагаються за підтримку України. Обидва вони в захоплених тонах говорили про перспективи вступу України до ЄС. Але багато країн-членів стверджують, що лідери ЄС повинні пом’якшити свою публічну риторику, щоб не піднімати надії на швидкий вступ до блоку.

Тим часом план виступу Зеленського по відеозв’язку в останній вечір пісенного фестивалю в італійському Сан-Ремо був скасований через політичні суперечки щодо його участі.

Італійські політики різного спектру заявили, що поява українського президента була б недоречною на популярному щорічному музичному конкурсі, який транслюється державним мовником Rai.

Зеленський мав виступити з промовою в суботу ввечері, але замість цього надішле письмове звернення, яке зачитає ведучий фестивалю Амадей.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube