США відхилили запити Києва на ракети ATACMS радіусом до 297 км, але можуть дати літаючі бомби GLSDB – на 150 км


06:5901.02.2023

Сполучені Штати готують військову допомогу Україні на суму понад 2 мільярди доларів, яка, як очікується, вперше може включати снаряди більшої дальності, а саме до 150 кілометрів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на американських чиновників.

Очікується, що про допомогу буде оголошено вже цього тижня, сказали чиновники. Вона також включатиме допоміжне обладнання для систем протиповітряної оборони Patriot, високоточні боєприпаси і протитанкову зброю Javelin, додали вони.

Один з чиновників сказав, що частина пакету, який, як очікується, складе 1,725 мільярда доларів, надійде з фонду, відомого як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI), що дозволяє адміністрації президента Джо Байдена отримувати зброю від промисловості, а не з американських збройних запасів.

Кошти USAI підуть на закупівлю нової зброї – бомб малого діаметру наземного базування (GLSDB) виробництва компанії Boeing Co (BA.N), які мають дальність польоту 94 милі (150 км). Сполучені Штати відхилили запит України на ракету ATACMS дальністю 185 миль (297 км).

Більша дальність польоту планерної бомби GLSDB може дозволити Україні вражати цілі, які раніше були недосяжними, і допомогти їй продовжувати контратаки, підриваючи сили Росії в глибині її тилу.

Агентство Reuters вперше повідомило про пропозицію Boeing надати Україні GLSDB в листопаді. Тоді очікувалося, що GLSDB може бути в Україні вже навесні.

GLSDB виробляється спільно компаніями SAAB AB (SAABb.ST) і Boeing. Вона поєднує в собі бомбу малого діаметру GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, обидва з яких є на озброєнні США.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube