Латвія анулювала ліцензію “Дождя”


09:4206.12.2022

Латвія анулювала ліцензію на мовлення телеканала “Дождь”, створеного російськими журналістами, які переїхали до Риги після початку вторгнення Росії в Україну. Рішення ухвалила Національна рада з електронних ЗМІ.

Про це повідомляє “Tvnet”

Національна рада з питань електронних засобів масової інформації (НРЕСМ) ухвалила рішення про анулювання ліцензії на мовлення російської незалежної телепрограми “Дождь”, яка наразі працює на території Латвії.

Голова NEPLP Іварс Аболіньш повідомив, що рішення про анулювання ліцензії на мовлення було прийнято у зв’язку із загрозою національній безпеці та громадському порядку.

Рішення було прийнято на підставі низки нещодавніх порушень: незабезпечення трансляції передач державною мовою, зображення Криму на карті як частини російської території, звернення до російської армії як до “нашої армії”, а також нібито висловлення підтримки російській армії. Також оцінювалася інформація, отримана від служби безпеки, зміст якої Аболін не розголошував.

“Оцінивши сукупність правопорушень, NEPLP переконаний, що керівництво телеканалу “Дождь” не розуміє і не усвідомлює суттєвості та серйозності правопорушень, тому не може здійснювати свою діяльність на території Латвії”, – зазначив керівник NEPLP.

Рішення набуде чинності в ніч на четвер, 8 грудня, коли телеканал “Дождь” має припинити мовлення на території Латвії.

З огляду на те, що телеканал “Дождь” веде мовлення не тільки на телебаченні, а й на Youtube, NEPLP проситиме накласти геоблок на канал “Дождь” на цій платформі, щоб унеможливити доступ до контенту на території Латвії. “У Росії вони можуть вільно транслюватися в Інтернеті, що викликає занепокоєння”, – додав Аболінс.

“Це рішення свідчить про те, що Латвія є правовою та демократичною країною, відкритою для ЗМІ, адже Латвія впустила велику кількість російських ЗМІ, які можуть вільно працювати тут. Було покарано лише телеканал “Дождь”, який порушив закон і не поважав закон”, – додав Аболс.

Рішення НКРЕКП може бути оскаржене.

“Телеканал “Дождь” оскаржив рішення про накладення штрафу за ненадання звукового супроводу державною мовою.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube