Республіканець ДеСантіс, якого боїться Трамп. Хто він і що говорив про Україну


18:4112.11.2022

Республіканець Рон ДеСантіс яскраво переміг на виборах губернатора Флориди та потенційно може стати серйозним конкурентом Дональду Трампу на президентських виборах у США у 2024 році.

Тепер Трамп називає його пересічним губернатором, “політичним легковаговиком” і натякає, що знає дуже багато його секретів.

“ДеСантіс пішов від трампізму… І представляє цінності класичних рейганівських республіканців, – пояснює директор програми “Північна Америка” в Українській призмі Олександр Краєв. – Вони – яструби у питаннях Москви і розуміють, що Україну кидати не можна”.

Хто такий ДеСантіс, чому йому погрожує Трамп, що він говорив про Україну та Росію, як пропонував покарати Путіна – коротко від LIGA.net.

ХТО ТАКИЙ РОН ДЕСАНТІС

Народився у 1978 році, здобув елітну освіту в Єльському університеті та Гарвардській школі права. Працював юристом в ВМС США, зокрема у секретній в’язниці Гуантамо.

Після роботи федеральним прокурором пішов у політику і двічі обирався до Палати представників Конгресу США. Але популярність отримав, перемігши на виборах губернатора Флориди у 2018-му за підтримки на той момент президента Трампа.

ДеСантіс дотримується консервативної політики, наприклад, обстоює заборони абортів, пише ВВС. Під час каденції губернатора, на яку припала пандемія COVID-19, спочатку ввів у Флориді суворий карантин, а потім протистояв жорсткій політиці локдаунів Білого дому.

У 2022 році ДеСантіс пішов на перевибори на посаду губернатора Флориди. Але вже не з підтримкою, а навпаки – із критикою Трампа. І із президентськими перспективами на 2024 рік.

ПОТЕНЦІЙНИЙ КОНКУРЕНТ ТРАМПА: чому всі говорять про ДеСантіса

Флорида вважається штатом, який традиційно вагається між демократами та республіканцями. Однак на виборах 8 листопада ДеСантіс переобрався тут із розгромним результатом.

Після підрахунку 99% голосів він випереджає демократа Чарлі Кріста на 19,4% – понад 1,5 млн виборців. ДеСантіс зумів виграти навіть у традиційному центрі демократів – окрузі Майамі-Дейд, де республіканці не знали перемог близько 40 років.

А от кандидати, яких на виборах підтримав Трамп, не досягли значних результатів. Гучна перемога ДеСантіса похитнула позиції Трампа в Республіканській партії, зазначає The Washington Post.

За даними видання, радники Трампа навіть відмовляють робити заяву про намір балотуватися в президенти у 2024 році. Такі натяки він робив перед виборами до Конгресу.

Говорити про президентські амбіції ДеСантіса – зовсім не зарано, каже Олександр Краєв, директор програми “Північна Америка” у Раді зовнішньої політики України Українська призма.

“Усі прореспубліканські аналітичні центри вже про це говорять. Прореспубліканські медіа теж. Зараз Трампа, який вважався основним кандидатом від республіканців, Fox News прямо називає ідіотом, який просто поховав шанси республіканців на цих виборах”, – зазначає Краєв.

Трамп критикує і вже відкрито погрожує потенційному супернику. Він підтримував ДеСантіса на виборах губернатора Флориди у 2018 році, але обіцяє розповісти про нього “не дуже втішні речі” у разі його висування у 2024-му.

“Якщо він братиме участь, він може дуже нашкодити собі… Я знаю про нього більше, ніж будь-хто. Крім, можливо, його дружини”, – заявив Трамп.

Новий конкурент Трампа. Хто такий Рон ДеСантіс і що він говорив про Україну

ЩО ДЕСАНТІС КАЖЕ ПРО УКРАЇНУ
і як пропонує карати Путіна

ДеСантіс відреагував на повномасштабний напад РФ лише за п’ять днів після початку, за що його критикував демократ-конкурент Чарлі Кріст.

28 лютого ДеСантіс назвав російського диктатора Володимира Путіна “авторитарним заправником”, розкритикував президента США Джо Байдена за м’якість щодо РФ та за невдале виведення військ з Афганістану.

Росію він вважає “порожньою країною”, яка має лише енергоресурси і ядерну зброю, що залишилася в спадщину і робить її небезпечною. На думку ДеСантіса, Путін нарощував сили через “несерйозне ставлення США та Європи” до енергетичної незалежності.

“Якщо ви хочете притягти Путіна до відповідальності – вдарте туди, де йому буде боляче. Вдарте по енергоносіях… Деякі санкції можуть мати ефект.., але якщо ви вдарите по енергетиці, це буде нищівним ударом, це не сподобається олігархам, які підтримують Путіна”, – заявляв він.

Нечисленні заяви ДеСантіса про зовнішню політику відрізняються від ситуативного стилю Дональда Трампа, констатує The Washington Post. ДеСантіс рішуче виступає проти традиційних суперників США, може бути жорсткішим за Трампа, і загалом його позиції добре вписуються у прийняті норми.

За кар’єру він еволюціонував від посереднього трампіста до консервативного республіканця, пояснює Краєв. Зараз він у крилі з класичними та помірними республіканцями.

ДОВІДКА. Республіканську партію можна умовно поділити на три крила: трампісти – виступають за зниження ролі США на міжнародній арені, рейганісти – за активну зовнішню політику, засновану зокрема на військовій силі, та помірні – виступають за більший контроль Конгресу над міжнародною допомогою та федеральними проєктами.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube