Катування і зґвалтування дітей на очах рідних – слідчі ООН отримали докази звірств росіян в Україні (ВІДЕО)


10:3724.09.2022

Сексуальне насильство та страти – уперше реальні факти воєнних злочинів росіян в Україні засвідчили експерти з ООН.

Незалежна міжнародна група слідчих побувала у чотирьох регіонах, звільнених від рашистів і була шокована, йдеться в ТСН

«Ми були вражені великою кількістю страт у районах, які ми відвідали», – каже голова Незалежної міжнародної слідчої комісії щодо України Ерік Мьозе.

Те, що скоїли росіяни в Україні шокувало  найдосвідченіших слідчих ООН.  Останні кілька місяців за мандатом найвищого правозахисного органу організціії на звільнених територіях працювала міжнародна група експертів.  Перші висновки представили на засіданні у Женеві. Примітно, що винуватців зустрічі російської делегації на ній не було. «На основі зібраних комісією доказів ми дійшли висновку, що в Україні дійсно були скоєні воєнні злочини», – запевнив Мьозе.

За цей час слідчі встигли відвідати 27 міст і селищ на Київщині, Чернігівщині, Харківщині та Сумщині. І опитали близько півтори сотні жертв, над якими познущалися окупанти. Побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання догола в слідчих ізоляторах. Це ще не повний і не найгірший перелік звірств. «Жертв попередньо затримували, були видимі сліди тортур на тілах, звязані руки, вогнепальні поранення в голову та перерізані горла», – констатують в комісії.

Комісія вчергове засвідчить, що будь-яким запевненням Росії, що вони не чіпають цивільних вірити не варто. «Низку атак, які ми розслідували, здійснили не розрізняючи де цивільний, а де комбатант. Йдеться про удари касетними боєприпасами, або реактивними системами залпового вогню та авіаудари по населених пунктах», – твердить Мьозе.

У списку воєнних злочинів агресора окремим пунктом – на сексуальному підґрунті. Наймолодшій жертві росіян, кажуть в ООН , лише 4 роки, найстаршій – 82. «Комісія задокументувала випадки зґвалтування, катування та незаконного ув’язнення дітей. Є приклади випадків, коли родичів змушували бути свідками злочинів», – озвучують в комісії.

Представник МЗС України, який був присутній на зустрічі у Женеві, закликає світ  притягнути Кремль до відповідальності. «Своєю агресією постійний член Ради Безпеки ООН завдав серйозних наслідків правам людини. Якщо залишити без відповіді  це затягне нас у темний світ безкарності та вседозволеності», – переконує український посланець Антон Кориневич.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube