До Bellingcat та The Insider потрапили заяви жителів ОРДЛО із скаргами на мародерство росіян


15:5012.08.2022

До рук журналістів потрапив архів скарг до військової прокуратури РФ про мародерство та звірства російських солдатів у так званих “народних республіках” на Сході України.

Мешканці окупованих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) скаржаться до російської прокуратури, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські військові безжально грабують та руйнують їхні будинки. Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat та The Insider.

У розпорядженні журналістів опинився архів скарг до військової прокуратури Росії, з яких можна дізнатися про мародерство та звірства російських військових в ОРДЛО або так званих “ЛНР” та “ДНР”.

Зокрема, в одному зі звернень йдеться, що селі Любівка, що з 2014 року перебуває на непідконтрольній Києву частині Донбасу, російський танк вибив ворота, зніс паркан і заїхав до гаража одного з будинків, пошкодивши машини господарів. Після цього будівлю пограбували. “Вкрали запчастин та інструментів на 200 тисяч рублів, аж до того, що вони вкрали дріб’язок з машини… Скажіть, це люди?”, – цитує видання постраждалих.

“Професійні мародери”

В іншому листі автор скаржиться, що в селі Бараниківка в Луганській області, що також з 2014 року частина території ОРДЛО, “банда мародерів”, яка представилася офіцерами та солдатами так званої “ЛНР”, пограбувала житлові будинки та об’єкти інфраструктури

До Bellingcat та The Insider потрапили заяви жителів ОРДЛО із скаргами на мародерство росіян 1
До Bellingcat та The Insider потрапили заяви жителів ОРДЛО із скаргами на мародерство росіян 3

“Банда мародерів зайшла до нашого села після 8 березня і зухвало пограбувала школу, дитячий садок, аптеку, три магазини, фермерів і, відкривши замки, зайняла два будинки, – зазначено у скарзі. – Видно було, що це були професійні мародери, бо не гребували нічим. У селах вибивали двері в будинках, льохах і забирали все звідти: картоплю, моркву, телевізори. Вигрібали все, що бачили та змогли забрати”.

Наприкінці травня ЗМІ повідомляли про те, що за три місяці війни російські військові відправили з прикордонних з Україною міст щонайменше 58 тон посилок.

Є в розслідуванні і скарги родичів російських солдат на скотське ставлення командирів до своїх підлеглих.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube