Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ


22:5204.05.2018

Ремонт Николаевского международного аэропорта начался в 2017 году. Инициатором стал глава облгосадминистрации Алексей Савченко, деньги, а это около 130 миллионов гривен, собирали всей областью.

В конце марта и.о. директора аэропорта – летчик, народный герой Украины Владислав Волошин покончил жизнь самоубийством. Его коллеги рассказывали о давлении на него со стороны областной администрации. «Громадське» выясняло, были ли нарушения при реставрации аэропорта, и имела ли к ним отношение Николаевская ОГА.

Бывший заместитель Николаевского аэропорта Максим Карпин в интервью изданию заявил, что это Алексей Савченко требовал у его шефа деньги, а не наоборот. Далее на языке оригинала.

Ремонт: капітальний чи некапітальний?

Запустити летовище в місцевій облдержадміністрації прагнули якнайшвидше, втім, процес і досі триває. Почали з ремонту злітно-посадкової смуги. Компанія «Автомагістраль-Південь», яка його виконувала, завершила роботи восени 2017-го. І витратила близько половини закладених на весь проект грошей.

Наступний етап — протиаварійні роботи. На них угоду уклали вже з іншою компанією — «Житлопромбуд-8». Оскільки вартість робіт не перевищувала 980 тисяч гривень, уклали її за процедурою допорогової закупівлі, тож у системі Prozorro цього не знайти.

Договір підписував заступник директора аеропорту Максим Карпін. Він розповів Громадському, що така схема була вигідною представникам ОДА, адже на протиаварійних роботах компанія не зупинилася, перейшовши до капітального ремонту без проведення нового тендеру й укладання договору, а це незаконно.

«Тут на авансцену вийшов заступник губернатора Валентин Гайдаржи. Після того, як я підписав договір на протиаварійні роботи, він офіційно всім наголосив: «Це мій об’єкт, я ним займаюся і відповідаю за нього я, зокрема, перед губернатором. Немає чого вам туди лізти. «Житлопромбуд-8» — лідер у будівництві в Миколаївській області і, можливо, не тільки в ній». Варіантів не погодитися ми особливо й не мали», — пригадує Карпін.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 1

Заступник голови Миколаївської ОДА Валентин Гайдаржи (в центрі) під час перевірки реконструкції фехтувальної зали в Миколаєві, 22 листопада 2016 року Фото: НикLife

В юридичному відділі аеропорту Громадському повідомили — незаконні роботи «Житлопромбуд-8» не супроводжувалися авторським і технічним наглядом. Не було й проекту, за яким працював забудовник.

Тендер на капітальний ремонт провели тільки у січні 2018-го року. Попри те, що частково роботи виконала компанія «Житлопромбуд-8», перемогло столичне ТОВ «ЄІС». У юридичному відділі аеропорту кажуть, що в компанії здивувалися, побачивши об’єкт з уже частково виконаними роботами. Про це Громадському розповів юрист Антон Колесніченко, який згодом звільнився, пояснивши, що не бажає працювати на Савченка:

«Вони розуміли, що будуть проблеми, конфлікт інтересів і в принципі скандальний для них проект. Адже важко буде відділити одні роботи від інших».

Максим Карпін наголошує, що Волошину губернатор обіцяв прикрити незаконні дії, отож, на початку січня він уклав угоду з компанією «ЄІС».

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 3

Заступник директора Миколаївського аеропорту Максим Карпін під час інтерв’ю Громадському, Миколаїв, 11 квітня 2018 року Фото: Андрій Трашкальов/Громадське

Після 15 січня на адресу аеропорту почали надходити листи від НАБУ та Державної аудиторської служби — вказували на порушення й рекомендували розірвати договір підряду з компанією «ЄІС».

Перевиконання робіт «Житлопромбуд-8» не заперечив і директор компанії Григорій Стерпул у телефонному коментарі Громадському:

«Так, ми виконали робіт більше, ніж треба. Злочину ми не скоїли».

У лютому Владислав Волошин таки розірвав договір з компанією «ЄІС» на підставі доручення Олексія Савченка. Отримавши документ від очільника ОДА, користувач з іменем Владислав Волошин писав Максиму Карпіну про здивування й навіть думав звільнитися.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 5

Зліва направо: директор компанії «Житлопромбуд-8» Григорій Стерпул, заступник голови Миколаївської ОДА Валентин Гайдаржи та голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко під час перевірки реконструкції фехтувальної зали в Миколаєві, 22 листопада 2016 року Фото: НикLife

Тиск

Максим Карпін розповідає, що компанія «Житлопромбуд-8» з’явилася невипадково. Ще до початку ремонту летовища, на керівництво почав тиснути очільник області Олексій Савченко:

«Буквально від перших місяців нам почали висувати вимоги про призначення на ті чи інші об’єкти своїх підрядників, своїх постачальників тощо. Про це казав губернатор, депутат Барна, заступник губернатора Гайдаржи».

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 7

Директор Миколаївського аеропорту Михайло Галайко (праворуч) та депутат Миколаївської обласної ради від партії «Блок Петра Порошенка» Федір Барна під час презентації відремонтованої злітно-посадкової смуги в Миколаївському аеропорту, 23 серпня 2017 року Фото: НикLife

За словами Карпіна, керівник Миколаївської облдержадміністрації погрожував сфабрикувати кримінальні провадження, якщо вони не виконуватимуть його вказівки, і начебто вихвалявся тісними зв’язками з правоохоронцями, які шукали порушення в їхній діяльності:

«Нас звинуватили в крадіжках. Повідомили, що за нами стежили правоохоронні органи, є оперативна інформація, задокументовані факти отримання коштів. Усе це, знаючи, що нічого такого не було, ми почули безпосередньо з уст губернатора області. Апогеєм монологу була фраза: «Від сьогоднішнього дня ви робите тільки те, що я скажу, укладаєте угоди з постачальниками і підрядниками, з якими я скажу, і взагалі жодної копійки з підприємства без мого відома не випускаєте».

Одним із підприємств, які назвав Савченко, й було миколаївське «Житлопромбуд-8». Компанія популярна в регіоні — від 2016 року перемогла у 22 тендерах на загальну суму 205 мільйонів гривень. Три договори на 14 мільйонів гривень укладені саме з Миколаївським аеропортом. Утім, існує четвертий договір.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 9

Презентація відремонтованої злітно-посадкової смуги в Миколаївському аеропорту, 23 серпня 2017 року Фото: НикLife

Узаконити незаконність

«Узаконювати» роботи «Житлопромбуд-8» взялися лише наприкінці осені. Тоді в аеропорті відбулася нарада за участі керівника летовища Михайла Галайка, його заступників Максима Карпіна, Сергія Філатова, Владислава Волошина та представників обладміністрації.

Пізніше журналіст Андрій Лохматов опублікував розслідування, в якому був аудіозапис, начебто записаний під час цієї наради. У розмові люди з голосами, схожими на голоси заступника очільника ОДА Валентина Гайдаржи, депутата облради і члена бюджетної комісії Федора Барни, схиляли керівництво аеропорту до протизаконних дій: провести тендер заднім числом на вже частково виконані роботи.

Тендер таки оголосили в листопаді. Тендерний комітет очолював Герой України, військовий льотчик Владислав Волошин, Максим Карпін був його заступником.

А 28 грудня 2017 року тодішнього директора аеропорту Михайла Галайка затримали нібито на спробі дати хабар голові ОДА Олексієві Савченку в розмірі 2,5 мільйони гривень. У прокуратурі тоді  наголосили, що кошти Галайко отримав як відкат від фірми «Автомагістраль-Південь», що виконувала перший етап реставрації аеропорту.

В інтерв’ю Громадському Олексій Савченко звинуватив і Максима Карпіна у співучасті:

«Ми затримуємо пана Галайка, предмет затримання — спроба дати мені хабар у моєму службовому кабінеті. Унизу затримуємо пана Карпіна з частиною грошей і постає питання: що робити далі?»

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 11

Зліва направо: Сергій Філатов, Максим Карпін, Владислав Волошин, Антон Колєсніченко

За словами ж Максима Карпіна, того дня до Миколаївської ОДА Михайла Галайка викликав сам обласний голова, вимагаючи привезти йому гроші.

«Губернатор казав, щоб той привіз йому гроші. Галайко повторював неодноразово, що не планує і не збирається працювати директором аеропорту після запуску. Уже в листопаді почалися конкретні вимагання грошей. І найпевніше йшлося саме про ту суму, про яку каже Савченко»,— стверджує Максим Карпін.

Він не заперечує, що того дня справді чекав на Михайла Галайка біля ОДА, утім, запевняє, що його не затримували. Лише провели обшук у квартирі, вилучили півмільйона гривень та, після перевірки законності їхнього походження, повернули.

Стосовно відкату від «Автомагістраль-Південь», Максим Карпін розповів, що Держаудитслужба перевіряла господарську діяльність аеропорту за весь час керівництва Галайка, зокрема, й цей об’єкт. У процесі перевірки виявили перевиконання підрядником робіт на суму близько 700 000 гривень і порушень на суму 166 000 гривень.

Ми намагалися поговорити з Михайлом Галайком, але будь-які коментарі до передачі справи до суду він надавати відмовився.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 13

В’їзд на територію Миколаївського міжнародного аеропорту. Ліворуч — пам’ятний знак, літак МІГ-19П (реактивний винищувач першого покоління, розроблений у 50-ті роки в СРСР), 10 квітня 2018 року Фото: Андрій Трашкальов/Громадське

(Не)існуючі акти

«Житлопромбуд-8» виконувала всі роботи власним коштом. Для відшкодування витрачених грошей на початку березня директор компанії Григорій Стерпул надіслав акти виконаних робіт щодо капітального ремонту на експертизу до Києва:

«Акти виконаних робіт передали в Київ на експертизу, і лист направили Волошину на ознайомлення, щоб він знав, що ми це зробили», — сказав Громадському Григорій Стерпул.

Але, за словами заступника директора аеропорту Дмитра Денисенка, на підприємстві помітили, що договору, на який посилався в листі Григорій Стерпул, не існує:

«Є офіційний договір між аеропортом та паном Стерпулом на протиаварійні роботи. Договір на капітальний ремонт не укладав ніколи ні Галайко, ні Волошин, ні тим паче я».

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 15

Денисенко стверджує, що після отримання 2 березня листа з переліком виконаних робіт, тодішній директор підприємства Владислав Волошин передав неофіційний лист Григорію Стерпулу з проханням пояснити їхню законність. Тож, у канцелярії аеропорту цього документа немає.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 17

Заступник директора Миколаївського аеропорту Дмитро Денисенко під час інтерв’ю Громадському, Миколаїв, 11 квітня 2018 року Фото: Андрій Трашкальов/Громадське

Громадське вирушило шукати акти на Державному підприємстві НДІпроектреконструкція. Але там пояснили, що всю документацію повернули «Житлопромбуд-8», адже їм привезли акти без підпису замовника.

«Вони приїхали із цими документами, а там такий бардак, що жодна нормальна організація не може за це взятися. Ми відмовили. Це були заготовки, підписів не було»,— пояснили Громадському.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 19

Представник Державного підприємства НДІпроектреконструкція

Відсутність підпису директора аеропорту Владислава Волошина на актах виконаних робіт унеможливила проведення експертизи. Однак «Житлопромбуд-8» не полишав надії. Колеги Волошина — Аліна Коротич та Антон Колесніченко — розповіли Громадському, що на нього останнім часом тиснули представники облдержадміністрації, вимагаючи підписати документи від «Житлопромбуд-8».

18 березня в.о. директора аеропорту Владислав Волошин застрелився у власній квартирі. У двадцятих числах березня до НДІпроектреконструкції приїхали представники «Житлопромбуд-8» та вилучили акти.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 21

Термінал Миколаївського міжнародного аеропорту, Миколаїв, 10 квітня 2018 року Фото: Андрій Трашкальов/Громадське

Голова Миколаївської ОДА в інтерв’ю Громадському 28 березня назвав заяви колег Владислава Волошина брехнею й узагалі заперечив існування актів. Натомість його заступник Валентин Гайдаржи заявив, що вони таки були:

«Актів в аеропорту не було. Вони були в НДІпроектреконструкція. А договір першочергово був лише на протиаварійні роботи, але не на капітальний ремонт».

Про існування документів свідчить і лист директора «Житлопромбуд-8» Григорія Стерпула до облдержадміністрації:

«Доводимо до Вашого відома, що акти виконаних робіт в одному екземплярі передані в ДП Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут НДІпроектреконструкція 03.03.2018 року. Акти виконаних робіт більше нікуди не направлялися».

19 квітня «Житлопромбуд-8» звернулася до господарського суду Миколаївської області з позовом про стягнення 43 мільйонів гривень за капітальний ремонт, які керівництво аеропорту не заплатило.

Перевиконання робіт, а відтак — звернення до суду. За такою схемою працює «Житлопромбуд-8» не вперше. Рік тому, ще до початку ремонту аеровокзалу, забудовник звернувся до суду з вимогою стягнути з облдержадміністрації 10 мільйонів гривень боргу за будівництво спортивного містечка в Миколаєві ще у 2012 році. Показували й акти виконаних робіт. Представники ОДА в суді не заперечили заборгованість, але сказали, що грошей для виплати не мають. Суд зобов’язав адміністрацію заплатити, зі свого боку в ОДА виконали рішення, не оскаржуючи.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 23

Кадрові зміни

Голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко написав заяву до Адміністрації президента з проханням відсторонити його  з посади на час розслідування самогубства Владислава Волошина. Його обов’язки нині виконує перший заступник В’ячеслав Бонь.

За фактом самогубства Владислав Волошина відкрили кримінальне провадження, поліція розглядає 5 версій трагедії. Уже допитали Григорія Стерпула — директора «Житлопромбуд-8», очільника ОДА, його заступників, представників аеропорту.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 25

В.о. голови Миколаївської ОДА В’ячеслав Бонь (ліворуч) під час презентації відремонтованої злітно-посадкової смуги в Миколаївському аеропорту, 23 серпня 2017 року Фото: НикLife

На початку квітня керівник поліції Юрій Мороз через заяви активістів про його зв’язок з  Олексієм Савченком, звернувся до керівництва, щоб цю справу передали в інший територіальний підрозділ, але наразі відповіді не було — повідомила Громадському речниця поліції Миколаївщини Олена Бережна.

А наприкінці квітня Юрій Мороз пішов з посади. Відтепер він працюватиме радником голови Національної поліції України.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 27

Колишній керівник миколаївської поліції Юрій Мороз (ліворуч) та відсторонений голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко під час виїзної наради з підготовки до оздоровчо-туристичного сезону, 20 травня 2017 року Фото: Миколаївська обласна державна адміністрація

Від 20 квітня Миколаївський міжнародний аеропорт очолив депутат обласної ради, а в минулому — член бюджетної комісії, яка й виділяла гроші на роботу підприємства, — Федір Барна. Обійняти посаду йому запропонував заступник голови ОДА Валентин Гайдаржи.

Наразі ремонтні роботи в терміналі призупинили, а Миколаївський аеропорт очікує  сертифікат аеродрому, що дасть можливість запустити його. Водночас «Житлопромбуд-8» намагається відсудити 43 мільйони гривень за частково виконані роботи з капітального ремонту аеровокзалу без існуючого договору.

Справа щодо зловживання під час реалізації проекту реставрації летовища розслідується Департаментом захисту економіки Національної поліції України в Миколаївській області.

Бывший заместитель директора Николаевского аэропорта заявил, что это Савченко требовал взятку – СМИ 29

Новий директор Миколаївського аэропорту Федір Барна під час презентації відремонтованої злітно-посадкової смуги в Миколаївському аеропорту, 23 серпня 2017 року Фото: НикLife

Читайте также: Акты все-таки были: Хозяйственный суд принял к рассмотрению иск «Жилпромстрой-8» к Николаевскому международному аэропорту об оплате работ по ремонту здания аэровокзала.

Напомним, что ремонт здания аэровокзала является причиной не только временной отставки главы Николаевской ОГА Алексея Савченко, но и, по мнению ряда активистов и журналистов, причиной самоубийства народного героя, директора аэропорта Владислава Волошина.

О том, что компания Григория Стерпула проводит ремонт аэровокзала, было известно в Николаеве многим.

Поэтому резонанс вызвали результаты конкурса, на котором киевская фирма выиграла тендер на 106 млн.грн. на ремонт аэровокзала, фактически уже выполненный

Появились предположения, что бывшего боевого летчика пытались склонить к подписанию каких-то документов задним числом.

Вице-губернатор Гайдаржи публично заявил, что никаких актов не было

Вскоре об этом же заявил губернатор Савченко: актов выполненных работ в николаевском аэропорту не существует

Позже копии документов «Жилпромстрпой-8» на оплату выполненного ремонта появились в сети.

И вот теперь эти акты переданы в суд — компания не может позволить себе выводить из оборота 43 миллиона на столь длительное время

Напомним, во время представления нового директора КП НМА Федора  Барны  было заявлено, что вопрос об оплате ремонта аэровокзала будет решаться в суде



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube