ЄС готується продовжити безмитну торгівлю з Україною, але з обмеженнями


12:5711.04.2024

Комітет міжнародної торгівлі Європарламенту проголосував за продовження лібералізаційної торгівлі з Україною до 2025 року, однак з певними обмеженнями. Представники українського фермерства не бачать обґрунтувань для обмеження імпорту, в той час, як в Євросоюзі готуються до виборів й хочуть отримати підтримку незадоволених європейських фермерів.

Про це пише RFI, передає Інше ТВ.

«Погіршена» угода для України

Євросоюз запровадив безмитну торгівлю з Україною після початку повномасштабного вторгнення. В січні Єврокомісія запропонувала продовжити лібералізацію ще на рік, однак із певними обмеженнями. Європарламент мав підтримати пропозицію ЄК, однак, під час фінального голосування на пленарній сесії євродепутати внесли жорсткіші правки.

Після тристоронніх переговорів Рада ЄС та Європарламент погодили призупинення імпортних мит та квот на агротовари з Україною до 5 червня 2025 року. Водночас в ЄС вирішили захистити своїх фермерів від напливу «чутливих товарів» на внутрішній ринок. До списку цих продуктів увійшли м’ясо птиці, цукор, овес, кукурудза, крупи та мед. Максимальний рівень українського імпорту визначатимуть за певною схемою — середній рівень з червня 2021 року до кінця 2023 року. Зазначимо, що у 2021 році діяли квоти на продукцію, тому Україна не імпортувала таку кількість товарів, як впродовж останніх двох років. Обмеження будуть діяти з 6 червня 2024 року. В ЄС автоматичний захист активізуватимуть упродовж двох тижнів після того, як Київ перетне максимальний поріг продажу «чутливих товарів».

«Я думаю, що це погіршена угода для України. Але звичайно, я за неї проголосувала тому, що краще мати деяку лібералізацію, ніж ніякої», — каже євродепутатка від «Зелених» Маркета Грегорова.

За оцінками дипломатів, через нові обмеження Україна втратить 331 мільйон євро. Затягування підтримки продовження лібералізації з Україною відбувається на фоні виборів до Європарламенту, які відбудуться 6-9 червня цього року. Європейські політики прагнуть отримати прихильність свого електорату та виконати вимоги фермерів. На думку євродепутата від найбільшої політичної групи ЄНП Йоргена Вароборна, додаткові обмеження дійсно вбережуть фермерів від напливу продукції з України.

«Ми дещо змінили умови, порівняно з тими, що були раніше. Це допоможе фермерам, але ми все ще допомагаємо Україні. Тому це збалансована ситуація, в якій ми досягли багато компромісів в Європарламенті та разом з Радою ЄС», — сказав депутат.

Одразу після голосування, генеральна директорка європейської асоціації Комітету споживачів цукру Мюріель Кортер заявила, що з огляду на дефіцит цукру всередині ЄС, обмеження насправді не виправдані.

«Ми не бачимо виправдання для скорочення імпорту цукру з України, коли Україна потребує надходжень, а ЄС потребує імпорту, оскільки сам не виробляє достатньо цукру», — сказала вона.

Український клуб аграрного бізнесу закликав якнайшвидше ухвалити фінальне рішення щодо продовження безмитної торгівлі з Україною. Представники УКАБ наголошують, що захисні заходи ухвалили без жодних економічних обґрунтувань.

«Вони серйозно обмежать здатність України економічно підтримувати себе перед обличчям зростальних витрат від російського вторгнення. На жаль, короткозорі політичні інтереси взяли гору над почуттям солідарності та необхідності діяти», — наголосили в УКАБ.

Зазначимо, Європарламент має проголосувати за цю пропозицію під час пленарного засідання в кінці квітня, аби безмитна торгівля з певними обмеженнями набрала чинності.

Вільна торгівля до 2025 року, що буде далі?

Лібералізаційна торгівля з Україною має скінчитися в червні 2025 року. Після цього Київ та Брюссель повернуться до Угоди про асоціацію, яку ухвалили у 2016 році. Єврокомісія збирається переглянути цей документ та піти на повну двосторонню лібералізацію, як для України, так і для ЄС.

«Одразу після схвалення продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік, Єврокомісія перейде до обговорення (угоди. – Ред.), тож ми очікуємо це за пару тижнів», — поділилась Маркета Грегорова.

Євродепутат від «ЄНП» Йогер Варбон вважає, що нинішні занепокоєння європейських фермерів можуть мати вплив на процес розширення ЄС. Це потребуватиме переговорів з боку України та всіх інституцій Євросоюзу.

«Є певна напруженість, яку нам, звичайно, доведеться вирішувати в ході переговорів до того дня, коли Україна стане членом Європейського Союзу», — сказав Варбон.

Санкції проти Росії та Білорусі

У той час, поки імпорт українських товарів обмежується, ЄС все ще продовжує купувати російську та білоруську агропродукцію. Раніше Єврокомісія запропонувала ввести додаткові тарифні квоти на зернових та олійних культур, зернових продуктів з цих країн, аби придушити імпорт російських товарів на ринки ЄС.

Йорген Вароборн вважає, що найкращим варіантом і для України, і для європейських фермерів, звичайно, стали б санкції проти цих товарів.

«Одне з простих рішень, звичайно — це запровадження санкцій на російську продукцію, тому що це не допоможе і фермерам, і так ми зможемо продовжувати допомагати Україні», — сказав він.

Як повідомляло Інше ТВ, в березні Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередніх домовленостей щодо продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах загарбницької війни з боку Росії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube