ЄС підготував закон про прибутки від заморожених активів рф для України, надходити можуть почати вже у липні – Bloomberg


12:2119.03.2024

Європейський Союз підготував законодавство, згідно з яким Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів “уже в липні”, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

“Пропозиції, які вимагають підтримки всіх держав-членів, передбачають запровадження податку на непередбачений прибуток, отриманий від знерухомлених резервів, з метою використання приблизно 3 мільярдів євро на рік для фінансування постачання зброї в Україну та стимулювання оборонної промисловості країни”, – пише видання з посиланням на проекти документів, з якими ознайомилося.

“Згідно з пропозицією ЄС, частка доходів, отриманих з 15 лютого, яка ще не визначена, передаватиметься ЄС двічі на рік доти, доки санкції не буде знято. Спочатку кошти будуть направлені до Європейського фонду миру (механізм блоку з відшкодування вартості зброї, поставленої Україні), а також до фонду бюджету ЄС для України”, – пише видання.

Частина прибутку, як передбачається, залишиться у центральних депозитаріїв цінних паперів, що володіють резервами для покриття витрат на управління активами та боротьби з будь-якими ризиками, включаючи потенційні заходи у відповідь з боку росії. Відповідні витрати та корпоративний податок також вираховуватимуться з доходів до їх передачі. За деякими оцінками, сума становитиме близько 3 мільярдів євро чистого прибутку на рік.

Переважна більшість коштів була заморожена через бельгійську розрахункову палату Euroclear, де минулого року вони принесли близько 4,4 мільярдів євро прибутку.

Прибуток, отриманий у минулому, буде тимчасово утримуватися, а потім буде переведений до ЄС не раніше, ніж через п’ять років, ідеться у проекті пропозицій.

У разі матеріалізації ризиків “несподівані та надзвичайні прибутки, отримані центральним депозитарієм цінних паперів до 15 лютого 2024 року, мають бути використані насамперед для покриття відповідних витрат”, ідеться в одному із документів. “Мають бути встановлені умови для переведення Союзу сум, тимчасово утриманих, коли в них більше немає потреби”, – зазначається у проекті.

Ці пропозиції обговорюватимуться лідерами ЄС на зустрічі у Брюсселі пізніше цього тижня, вказує видання.

Також зазначається, що ЄС раніше просив центральні депозитарії цінних паперів, які володіють замороженими резервами та активами на суму понад 1 мільйон євро, відкладати отримані прибутки, встановлювати окремі процедури бухгалтерського обліку, а також їм заборонялося використовувати несподівані та надзвичайні прибутки, які вони отримали. Цим установам буде запропоновано надавати ЄС регулярні звіти в межах пропозицій блоку, пише видання.

Читайте: Єврокомісія готує план конфіскації прибутків заморожених російських активів на користь України – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube