США ввели санкції проти танкерного флоту РФ


10:2724.02.2024

США запровадили санкції проти провідної російської танкерної групи “Совкомфлот” (FLOT.MM), оскільки Вашингтон прагне зменшити доходи Росії від продажу нафти, які вона може використати для підтримки вторгнення в Україну, заявило в п’ятницю Міністерство фінансів США.

Про це пише Reuters.

Росія є одним з найбільших світових експортерів нафти, і санкції стали останнім кроком західних країн, спрямованим на збільшення витрат на транспортування її сирої нафти і нафтопродуктів, зберігаючи при цьому надходження нафти на світові ринки.

Управління з контролю за іноземними активами Казначейства США також визначило 14 нафтових танкерів як майно, в якому “Совкомфлот” має частку.

OFAC видало генеральні ліцензії, що дозволяють вивантажувати сиру нафту або інші вантажі з цих 14 суден протягом 45 днів, а також дозволяє здійснювати операції з усіма іншими танкерами “Совкомфлоту”.

“Совкомфлот в цілому, як материнська компанія, був причетний до порушень цінових обмежень на додаток до шахрайської діяльності”, – заявив журналістам високопоставлений чиновник Мінфіну в телефонній розмові.

Санкції заморожують будь-які американські активи тих, проти кого вони спрямовані, і, як правило, забороняють американцям мати з ними справу.

Наприкінці 2022 року “Велика сімка”, ЄС та Австралія встановили обмеження на ціну російської нафти на рівні 60 доларів за барель. Це забороняє використання західних морських послуг, таких як транспорт, страхування і фінансування, для поставок нафти за ціною, що дорівнює або перевищує верхню межу.

“Сьогоднішні обмеження по суті спрямовані на те, щоб вилучити деякі з їхніх транспортних засобів для цього, що змусить їх інвестувати більше коштів у створення нових шляхів для вивезення нафти”, – сказав представник Казначейства США.

Західні санкції та ліміт змусили частину продажів російської нафти покладатися на так званий тіньовий флот застарілих танкерів, які доставляють нафту до таких споживачів, як Індія та Китай, набагато далі, ніж її традиційні споживачі в Європі. Представники Міністерства фінансів кажуть, що ці витрати зменшують доходи Москви, які вона може використати на війну.
За словами високопосадовця, США не розголошуватимуть, в яких саме порушеннях звинувачують “Совкомфлот”.

Нагадаємо також: “Ювілейний” 13-й пакет санкцій від ЄС вже є. Що в ньому



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube