Втрати економіки Миколаївщини від повномасштабного російського вторгнення: понад 340 підприємств релоковано, 165 повністю припинили діяльність


15:2018.12.2023

З початку повномасштабного російського вторгнення виробництво промислової продукції у Миколаївській області скоротилось на 49,3% проти рівня 2021 року, у переробній промисловості взагалі на 72,4 %.

Про це йдеться в аналізі економічного і соціального розвитку Миколаївської області Програми економічного і соціального розвитку Миколаївської області на 2024 рік, яка 38 голосами «за» була прийнята 14 грудня депутатами на сесії Миколаївської облради, передає Інше ТВ.

Зокрема, як підкреслюється в аналізі соцекономрозвитку, через близькість до фронту і можливість ворогом застосовувати балістичне озброєння ризики ведення бізнесу в області є вищими, ніж в середньому по країні.

«Частина підприємств релокувала свої потужності у більш безпечні регіони. Так, 342 підприємства (юридичні особи) змінили місцезнаходження та перереєстровані на територіях інших областей, 165 підприємств зовсім припинили господарську діяльність. Ті ж, хто залишились, значно скоротили обсяги виробництва. Має місце значний відтік кваліфікованої робочої сили. У 2022 році питома вага Миколаївської області в обсязі реалізованої промислової продукції України становила 2,6 %… На індекс промислової продукції загалом по області негативно вплинуло скорочення обсягів виробництва у машинобудівній галузі, зокрема ДП НВКГ «Зоря-Машпроект», ТОВ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» тощо. Порт Миколаїв – другий в Україні по перевалці вантажів із показником до 40 млн. т. на рік, майже половину із яких становили зернові. З початку війни робота порту фактично заблокована, інфраструктура зазнала суттєвої руйнації. Через це економіка області несе значні втрати – не тільки від простою потужностей самого порту, а й від втрати заробітку підприємствами області, значну долю собівартості продукції яких тепер займає ускладнена логістика», – зокрема, зауважується в аналізі.

Як повідомляло Інше ТВ, нещодавно в інтерв’ю “Фабриці новин” начальник Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім заявив, що «близько 254-264 великих підприємства релоковані з початку війни, приблизно 160 підприємств зараз зупинені чи знищені і не можуть відновитися».



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube