Як українці зберігають гроші та чи буде банкнота вище 1000 гривень: відповідь НБУ


19:5613.11.2023

Українці тримають значну частину своїх заощаджень у готівковій гривні найвищих номіналів у 500 та 1000 гривень, яких стає все більше.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву, яку зробив заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв’ю виданню The Page.

За його словами, наразі основна банкнота в обігу – 500 гривень (28% від загальної кількості банкнот в обігу).

Раніше основною була банкнота у 200 гривень. “Я вважаю, що на це вплинуло повномасштабне вторгнення. На його початку багато людей прагнули перевести свої заощадження у готівку, тому така відносно велика за номіналом банкнота як 500 грн і стала більш затребуваною”, – сказав Шабан.

Як зазначив чиновник, ситуацію на готівковому ринку вдалося стабілізувати, готівка стала повертатися до банків. “Насамперед почали повертатися банкноти номіналом 200 грн, оскільки люди заощадження психологічно воліють зберігати у вищих номіналах банкнот”, – повідомив заступник голови НБУ.

Проте, за його словами, останнім часом активно повертаються до банків і банкноти номіналом 500 грн, які заміщаються в обігу банкнотою номіналом 1000 грн. “Але українці все одно досить багато готівки тримають поза банками. Тим більше що восени минулого року, коли почалися перебої з електроенергією, НБУ сам рекомендував громадянам постійно мати певний запас готівки”, – додав він.

Водночас НБУ не планує випускати банкноту у понад 1000 гривень. “Ми поки що не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот”, – сказав Шабан.

Читайте: Нацбанк очікує близько 45 млрд дол. кредитів та грантів для України цього року



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube