Що буде з тарифами на електроенергію для населення: прогноз експертів


08:0209.05.2023

Тарифи на електроенергію для населення, які є зараз, діятимуть мінімум до кінця травня, але вже зараз в уряді обговорюється підвищення. Серед можливих варіантів – до 2,40 та 2,80 гривень за кВт/год, але питання щодо механізму підвищення, яке на думку експертів, необхідне для того, щоб збалансувати енергоринок, досі залишається відкритим.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна Літній дефіцит. Чи чекати на відключення світла в Україні і що буде з тарифом.

За словами директора енергетичних програм “Центру Разумкова” Володимира Омельченка, ніхто не знає чи буде підвищення цін для населення.

“Тому що питання тарифів у нас вирішується на найвищому політичному рівні, тому важко сказати, які будуть тарифи. Єдине, що можу зазначити – у разі збереження діючої моделі ринку та нинішніх цін для населення ситуація може вийти з-під контролю, перетворитися на справжній фінансовий торнадо на енергетичному ринку”, – розповів він у коментарі РБК-Україна.

Але, на думку експерта, в будь-якому випадку ціни не будуть досягати ринкового рівня.

“Сьогодні складають десь третину від ринкового рівня, і в 3-4 рази їх ніхто підвищувати не буде. З усім тим, я вважаю, що поступовий рух цін в підвищення буде, можливо, протягом року чи півтора. Тому що іншого шляху збалансувати в фінансовому плані енергетичний ринок неможливо”, – констатував він.

Своєю чергою директор спеціальних проектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев в коментарі РБК-Україна зазначив, що підвищення до 2,40 та 2,80 гривень за кВт/год – це лише один з проектів, і може бути ухвалено зовсім інше рішення.

“Але те, що тарифи треба піднімати – це однозначно. Чому? Тому що за нинішніх цін енергетичні компанії не мають взагалі коштів, ціни на передачу енергії в “Укренерго” на рівні або нижче рівня собівартості. Чесно кажучи, це рішення мало бути ухвалено раніше, бо всі необхідні розрахунки були зроблені взимку 2022 року. Скоріше за все в квітні минулого року планувалося підвищення, але війна завадила цьому”, – пояснив він.

Читайте: В Міненерго заявили, що тарифи на електрику підвищать, адже коштів від західних партнерів не достатньо



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube