В Міненерго заявили, що тарифи на електрику підвищать, адже коштів від західних партнерів не достатньо


20:3830.04.2023

Тарифи на електрику підвищать, щоб були кошти на підготовку до наступної зими, адже коштів від західних партнерів не достатньо. Про це повідомив заступник міністра енергетики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Фарід Сафаров в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

«На даний момент для підготовки до опалювального сезону 2023/2024 необхідно приблизно 3,4 млрд дол., з який 1,2 млрд дол. має піти на закупівлі певного типу ресурсів. Решта суми – це те, що необхідно, щоб відновити лінії систем передачі – це лінія Укренерго, це лінія систем розподілу електроенергії. Здебільшого – це Обленерго. І для відбудови генераційних потужностей. Це стосується теплової генерації, зеленої генерації, гідроакумулюючі та гідростанції. Тобто – це цифра близько 2,1-2,2 млрд дол.. І це тільки та сума яка вкрай необхідна цього року для того, щоб встигнути підготуватися», – розповів Сафаров.

Він додав, що насправді цифри набагато більші.

Сафаров зазначив, що будь-які зміни тарифів в бік зростання – це завжди дуже важкі і вимушені рішення.

«Наразі уряд і НКРЕКП опрацьовують це питання для того, щоб зрозуміти на скільки потрібно збільшувати тариф. Але все одно доведеться таке рішення ухвалити, оскільки енергетика інакше не зможе не те щоб відновитися, а просто підготуватися, як слід до наступної зими, яка може бути набагато складнішою ніж попередня. Наші міжнародні партнери надають нам достатньо багато обладнання. Ми отримали понад 6 тис. тонн матеріалів та обладнання, ми отримали достатньо великі кошти – 151 млн євро на даний момент… Ми отримали 200 млн гранту від Світового банку. Але цих грошей абсолютно не достатньо», – розповів Сафаров.

Читайте: Співробітниця АТ «Миколаївобленерго» отримала відзнаку Президента України «За оборону України»  (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube