Санкції не працюють: російський нафтовий експорт у березні досяг трирічного піку


18:1014.04.2023

Експорт нафти з росії у березні досяг піку за майже три роки, незважаючи на санкції, запроваджені Заходом через російське збройне вторгнення в Україну.

У той же час доходи росії від нафтового експорту різко знизилися в порівнянні з минулим роком.

Про це повідомило Міжнародне енергетичне агентство (IEA), що базується в Парижі, в доповіді, оприлюдненій у п’ятницю, 14 квітня, зазначає агентство AFP, пише DW.

Захід ввів широкі санкції проти росії, включаючи цінову стелю на нафту та нафтопродукти та ембарго ЄС. Росія відповіла на це скороченням видобутку нафти на 500 тис. барелів на день, а її партнери з ОПЕК+ на початку квітня викликали шок на світових ринках, також оголосивши про скорочення виробництва нафти.

При цьому загальний обсяг постачання нафти з росії в березні збільшився на 600 тисяч барелів на добу до 8,1 млн барелів.

У той час, як доходи росії від продажу нафти підскочили в березні на один мільярд доларів – до 12,7 мільярда доларів, порівняно з даними минулого року вони скоротилися на 43 відсотки.

На думку експертів IEA, зростання російських доходів багато в чому викликане поверненням нафтового експорту до рівня, що існував до початку пандемії коронавірусу (йдеться про приріст на 450 тис. барелів на добу до 3,1 млн. барелів). Експорт нафти-сирцю збільшився на 100 тис. барелів на добу до 5 млн. барелів.

У доповіді IEA також наголошується, що в березні Індія замінила Китай як головний ринок для постачання російської нафти в Азії.

Як повідомляло Інше ТВ, Росія продає нафтопродукти за тіньовими схемами в обхід санкцій, – Bloomberg



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube