У США збанкрутував один із найбільших банків – Silicon Valley Bank. Чому


16:1612.03.2023

Фінансові регулятори штату Каліфорнія 11 березня закрили Silicon Valley Bank (SVB).

Банк став найбільшою кредитною організацією, що збанкрутувала у США з фінансової кризи 2008 року.

Про це пише естонське видання ERR.ee, передає Інше ТВ.

Банк передано під управління Федеральної корпорації зі страхування вкладів (FDIC). Доступ до застрахованих внесків, заявили регулятори, власники отримають вже у понеділок, 13 березня. Незастраховані вкладники зможуть отримати перші виплати протягом тижня, а решту коштів їм виплачуватимуть у міру продажу активів SVB, пише Meduza з посиланням на The Bell.

Активи Silicon Valley Bank оцінювалися в 209 мільярдів доларів, за цим показником він посідав 16-те місце у банківській системі США.

Обставини, які призвели до краху SVB, ще потрібно встановити. Reuters пише, що головним фактором, що вплинув на фінансове становище банку, стало підвищення ФРС базової ставки в 2022 році, яке негативно позначилося на роботі стартапів, кредитування яких займався банк.

The Financial Times, у свою чергу, звертає увагу на невдалу інвестиційну стратегію банку, який вклав понад 90 мільярдів доларів у цінні папери з тривалим терміном погашення, вартість яких знизилася через підвищення ФРС базової ставки.

Федеральна корпорація страхування депозитів і Федеральна резервна система розглядають можливість створення фонду, який би дозволив регуляторам підтримувати більше депозитів у банках, що опинилися в скрутному становищі після краху Банку Кремнієвої долини (Silicon Valley Bank).

Про це пише Bloomberg.

Регулятори обговорюють новий спеціальний механізм у розмовах з керівниками банків, сподіваючись, що створення такої служби заспокоїть вкладників і допоможе стримати будь-яку паніку. 

Цей механізм є частиною планування агентства на випадок непередбачених обставин, оскільки поширюється занепокоєння щодо ситуації в менших банків, орієнтованих на венчурний капітал та стартап-спільноти. 

У п’ятницю акції First Republic Bank впали на 15%, що збільшило падіння банку до 34% за тиждень. Фірма повідомила інвесторам у своїй заяві, що її ліквідність залишається високою, а депозитна база дуже диверсифікована.

Ряд інших регіональних кредиторів також побачили падіння своїх акцій після краху SVB, що змусило їх запевнити у власній фінансовій стабільності. 

Того ж дня, коли акції PacWest Bancorp впали на 38%, головний виконавчий директор Пол Тейлор заявив, що компанія є “ефективним, добре диверсифікованим” комерційним банком.

Як повідомляло Інше ТВ, Як отримати відшкодування вкладникам банків-банкрутів: інструкція НБУ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube