Бюджет Пентагону включатиме рекордну суму на закупівлю озброєння


15:1108.03.2023

Президент США Джо Байден у четвер, 9 березня, запропонує один із найбільших оборонних бюджетів країни в мирний час, який включатиме 170 мільярдів доларів на закупівлю зброї та 145 мільярдів доларів на дослідження та розробки. Загальна сума перевищить 835 мільярдів доларів, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Один з американських чиновників на умовах анонімності повідомив, що бюджет Пентагону на наступний рік перевищить 816 мільярдів доларів, які Конгрес виділив у поточному фінансовому році. Речник управління та бюджету Білого дому відмовився коментувати ці цифри.

Зазначається, що хоча зброя, надіслана в Україну, виснажила запаси Пентагону, витрати на підтримку Києва у відповідь на повномасштабне вторгнення рф були профінансовані коштом окремих додаткових асигнувань. Регулярний бюджет Міністерства оборони в основному формується, зважаючи на ескалацію напруженості з Китаєм, який Пентагон розглядає як головного потенційного суперника військовому лідерству США.

Колишній оборонний аналітик Управління бюджету, який зараз працює в Центрі міжнародних та стратегічних досліджень, Марк Канчіан зазначив, що майбутній запит Пентагону щодо модернізації озброєнь “відображає бюджет, який все ще зосереджений переважно на розробці зброї для майбутніх війн, а не на закупівлю зброї для воєн у найближчій перспективі”.

Він додав, що запит на дослідження та розробки буде найвищим за всю історію, а обсяг закупівель дорівнюватиме найвищому рівню з часів розпалу війн в Іраку та Афганістані. За даними Пентагону, витрати на закупівлі у 2008 фінансовому році становили 207 мільярдів доларів, якщо їх оновити до доларів 2022 фінансового року.

Серед основних систем, які “виграють” від запропонованого нового бюджету, – F-35 компанії Lockheed Martin Corp., найдорожча система озброєння США. Пентагон запросить 83 одиниці F-35 для ВПС, ВМС і Корпусу морської піхоти, що вимагатиме 13,5 мільярдів доларів. Для порівняння, минулого року адміністрація робила запит на 61 винищувач.

За словами американського чиновника, бюджет також вимагає значного фінансування боєприпасів ВПС і ВМС великої дальності, які можуть бути використані в потенційному майбутньому конфлікті з Китаєм. Також джерела зазначили, що запит буде найбільшим у “номінальних” доларах без поправок на інфляцію. Однак, деякі бюджети лише Пентагону в середині 2000-х років були вищими, якщо їх оновити до ситуації з доларом у 2022 фінансовому році.

Читайте: В Пентагоні підозрюють, що Китай може шпигувати через свої портові крани в американських портах



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube