Росія торгує нафтою попри санкції. Яким чином


20:1530.01.2023

Російська Федерація навчилася “обминати” європейські санкції, пов’язані з нафтовим бізнесом, і робить це в промислових масштабах.

Про це пише The Economist.

За інформацією медіа, на економіці РФ негативно позначився лише перший пакет антиросійських санкцій, який США та західні країни-партнери запровадили через повномасштабне вторгнення ЗС РФ в Україну. Потім країна-агресор знайшла шляхи, які дозволили “обійти” обмеження та продовжити торгувати нафтою на світовому ринку.

В основному зараз експорт нафти здійснюється завдяки “сірому ринку”. Нафтотрейдерами стали “невідомі посередники”, які раніше не мали справи з таким бізнесом.

Крім того, багато країн досі готові купувати в Росії “чорне золото”. Як і очікувалося, Китай та Індія забирають більшу частину барелів, на які поширюється ембарго.

Також Росія продає свою нафту через країни-посередники: Малайзію, ОАЕ, Іран і Венесуелу. Щоб така торгівля нафтою стала здійсненною, в Дубаї, наприклад, відкриваються десятки російських фірм-одноденок. Крім того, напівлегальні танкери з російською нафтою часто перефарбовують і перейменовують, щоб їхні маршрути було важче відстежити.

Але більшість російської нафти проходить через “сірі” мережі, які не визнають цінової стелі, але не є незаконними, оскільки доставляють вантаж до країн, які не схвалили рішення країн-партнерів України про санкції для РФ і не користуються західноєвропейськими логістичними маршрутами.

Зараз Росія може використати 360 із лишком суден, що еквівалентно 16% світових запасів танкерів для сирої нафти, резюмує медіа у своєму розслідуванні.

Нагадаємо, 27 січня Євросоюз продовжив економічні санкції проти РФ на пів року. Перші санкції щодо Росії були введені у 2014 році, коли та окупувала Крим і розпочала війну в Україні, та суттєво розширені у 2022 році після повномасштабного вторгнення.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube