Норвегія виявила суттєві запаси мінеральних ресурсів на морському дні


11:0328.01.2023

Норвезьке дослідження виявило значну кількість металів і мінералів, від міді до рідкісноземельних металів, на морському дні континентального шельфу, повідомляє Reuters, передає УНН.

Ця скандинавська країна, великий експортер нафти та газу, розглядає можливість відкриття своїх офшорних районів для глибоководного видобутку, процес, який потребує схвалення парламенту та викликав екологічні побоювання.

“Із металів, виявлених на морському дні в районі дослідження, магній, ніобій, кобальт і рідкісноземельні мінерали”, – йдеться в повідомленні Норвезького нафтового директорату (NPD), яке проводило дослідження.

Деталі

Оцінка ресурсів, що охоплює віддалені райони Норвезького та Гренландського морів, показала, що в них міститься 38 мільйонів тонн міді, що майже вдвічі перевищує обсяг, що видобувається у світі щороку, та 45 мільйонів тонн цинку.

Сульфіди зустрічаються вздовж серединно-океанічного хребта, де магма з мантії Землі досягає морського дна на глибині близько 3000 метрів.

За оцінками, близько 24 мільйонів тонн магнію і 3,1 мільйона тонн кобальту знаходяться в марганцевих кірках, що росли на породах протягом мільйонів років, а також 1,7 мільйона тонн церію, рідкісноземельного металу, що використовується в сплавах.

За оцінками, марганцеві кірки також містять інші рідкісноземельні метали, такі як неодим, ітрій та диспрозій.

Читайте: Бійці ЗСУ вперше пройдуть спецпідготовку у Норвегії – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube