Україна планує до кінця весни забезпечити зерном п’ять мільйонів людей – ОП


22:0319.01.2023

Експорт аграрної продукції відбудеться у рамках програми Grain from Ukraine та спрямований на допомогу бідним країнам.

Україна планує до кінця весни забезпечити зерном понад п’ять мільйонів людей у рамках програми Grain from Ukraine. Про це повідомляє Офіс президента (ОП) України, пише Кореспондент.

Голова ОП Андрій Єрмак провів засідання робочої групи з надання допомоги країнам, які страждають на гостру продовольчу кризу. Він повідомив, що з моменту старту програми Grain from Ukraine у листопаді до неї приєдналися вже понад 30 країн-донорів. Це країни ЄС, Катар, Туреччина, Японія, Норвегія, Корея, Канада та США. Наразі учасники заявили про виділення майже 200 млн. доларів.

За його словами, Росія атакувала не лише Україну – вона намагається зруйнувати весь світовий порядок. Це включає штучне посилення енергетичної кризи в Європі, ядерний шантаж і неймовірні збитки навколишньому середовищу цілого регіону. Росія поставила під загрозу продовольчу безпеку десятків держав.

“Країна-терорист тиснула на різні держави і шантажувала загрозою голоду. І це призвело не просто до зростання цін на продукти – це мало соціально-політичні наслідки у багатьох країнах”, – додав Єрмак.

Голова ОП нагадав, що до повномасштабного вторгнення РФ частка України у світовій торгівлі зерном становила 10%. Таким чином, Україна була четвертим найбільшим експортером зернових у світі та надавала Світовій продовольчій програмі ООН близько 40% пшениці для держав, які мають серйозну нестачу продовольства.

Читайте: Не тільки експорт зерна, а й сталі – Україна хоче розширили «зернову ініціативу»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube