АРМА продало понад 32 тис. тонн російського аміаку за 913 млн.грн. Куди підуть кошти?


22:3117.01.2023

Національне агентство з питань виявлення, розшуку й управління активами (АРМА) у процесі торгів реалізувало понад 32 тис. тонн заарештованого російського аміаку. Про це повідомляє пресцентр АРМА.

В агентстві розповідають, що понад 27 тис. тонн продукції, що належали країні-агресору, було продано за 913 млн грн. Водночас зазначається, що агентству ще не переказали на депозити гроші за реалізовану раніше продукцію у розмірі 5 тис. тонн.

На отримані від продажу кошти Національне агентство купує військові облігації, забезпечуючи фінансування оборонних потреб держави в умовах війни з рф.

Варто зазначити, що у випадку з продажем аміаку, крім ціни, сформованої за підсумками торгів, покупець має сплатити також винагороду електронному майданчику, компенсацію держпідприємству АТ «Одеський припортовий завод» за прийом, захолоджування, зберігання та відвантаження сировини, а також ПДВ і митні платежі. Отже, реальна вартість арештованого аміаку для покупців є значно вищою, ніж остаточна ціна продажу за результатами торгів.

Які правові шляхи для стягнення майна росіян

У вересні 2022 року опитані Фокусом експерти говорили, що в Україні діють кілька правових шляхів для арешту та конфіскації майна, пов’язаного з країною-агресором. Наприклад, керівний партнер адвокатського об’єднання “Чудовський і партнери”, адвокат Ігор Чудовський вказує на ухвалений 12 травня 2022 року закон про конфіскацію майна росіян і білорусів (№7194). Йдеться про зміни, прийняті до Закону “Про санкції”, що вже діє в Україні.

Агія Загребельська, засновниця Ліги антитрасту, зазначала, що правовий механізм поводження з активами, пов’язаними з країною-агресором, був передбачений законом “Про санкції” та передбачає такий алгоритм:

  • президент або Верховна Рада (з постановою) або Кабінет міністрів (колегіально) або Служба безпеки України або Національний банк звертаються до РНБО щодо блокування російського активу;
  • РНБО ухвалює рішення;
  • рішення РНБО затверджується президентом;
  • Мін’юст готує необхідні документи щодо цього активу та звертається до ВАКС;
  • ВАКС ухвалює рішення про конфіскацію;
  • оскарження, виконання рішення ВАКС.

Вона додає, що зрештою на російські активи в Україні очікує конфіскація, продаж і покриття за рахунок виручених коштів частини завданої агресією Росії збитків.

В АРМА на запит Фокусу повідомили, що загалом в Україні діють три механізми, в межах яких розшукуються, заарештовуються і конфіскуються російські та білоруські активи:

  • примусове вилучення активів на основі рішення РНБО й указу президента без рішення суду;
  • стягнення активів на користь держави після накладення санкцій після рішення Вищого антикорупційного суду;
  • арешт і конфіскація активів за рішенням суду в межах кримінальних проваджень.

Нагадаємо, у грудні 2022 року співробітники СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ) знайшли підпільні склади зі 160 тоннами української залізної руди, яка раніше належала компанії російського олігарха Алішера Усманова. У спецслужбі оцінили майно на загальну суму майже 2 млрд грн.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube