Власникам зруйнованого або пошкодженого майна спишуть кредити за нього


06:3502.12.2022

Депутати Верховної Ради 265 голосами підтримали у другому читанні законопроєкт №7441-1 про списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджене чи зруйноване під час війни.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Згідно з документом, позичальник може вимагати списання заборгованості, якщо його нерухомість знищена внаслідок війни. Водночас ця нерухомість була його основним місцем проживання до 23 лютого 2002 року.

Кредит на авто списується за умови, якщо знищене авто, станом на 23 лютого, було єдиним автомобілем у сім’ї позичальника і заборгованість за договором кредиту не була прострочена на понад 7 днів.

Документ також регулює припинення виплати за кредитами на рухоме/нерухоме майно у випадку, коли воно через війну опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій. Також, якщо це майно було пошкоджене чи знищене внаслідок воєнних дій.

Термін подання заявок на списання кредитів – період дії в Україні воєнного стану плюс три місяці від дня його припинення. Позичальникам потрібно надати кредитору підтверджувальні документи.

У разі списання кредиту банк отримує право на компенсацію громадянам України за майно, знищене внаслідок збройної агресії РФ. Розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту позичальника.

Інші збитки банку, наприклад, неотримані відсотки, є втраченою вигодою і можуть бути відшкодовані відповідно до законодавства коштом держави-агресора.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube